Thursday, December 20, 2007

schott:07 key:01


#1. DeepChord presents Echospace-The Coldest Season [Modern Love]

Τελειώσαμε και με το 2007, πάμε για άλλα. Όσο δύσκολο ήταν να επιλέξω τα 20, τόσο σίγουρο ήταν από την αρχή το νούμερο 1. Με διαφορά ό,τι άκουσα περισσότερο μέσα στη χρονιά, ο ήχος που χαρακτήρισε το 07 για μένα, και ένα όνομα που κάθε κυκλοφορία του ήταν μια μικρή έκπληξη.
Δεν έχει σημασία αν είναι το ‘Coldest Season’, θα μπορούσε να είναι άνετα τα ‘Vantage Isle’, ‘Spatialdimension’, ‘Grandbend’ (στην [echospace]) ή το ‘HR-01’ στην Hierophant Records ως DeepChord, είτε τα ‘Untitled’, ‘Sonorous’ και ‘Obmx’ ως Echospace.


Ή επίσης κάποιο από τα προσωπικά projects του Modell όπως το καταπληκτικό ‘Rod Modell Plays Michael Mantra’ (να τι σημαίνει να πέφτεις σε trance ακούγοντας μουσική, όχι ο Paul Van Dyk), ιδανικό για νυχτερινές ακροάσεις (Modell portrays the feelings and sensations that he was experiencing on a late-night train ride where he was listening to "a/b" by Michael Mantra on headphones and was fascinated by the way "a/b" blended with the sounds of the trip. Modell created soundscapes that are reminiscent of that night made from delicate chime sequences, synth tones, space echoes and recordings of distant trains passing through the night).



Ακόμα και τα remix τους (στο classic ‘Starlight’ του Juan Atkins ή το ‘Miranda’ του Convextion) ήταν υποδείγματα παραγωγής. Αφορμή να ψάξεις και τον ομώνυμο κατάλογο (DeepChord ως label) για παλιότερες κυκλοφορίες.




Συγκεκριμένα το ‘Coldest Season’ είναι δίσκος που δεν αξίζει να ακούγεται ως background- ει δυνατόν όχι mp3 ή cd: βινύλιο και καλό ηχοσύστημα (δύσκολο αυτό πλέον). Ο Rod Modell κι ο Stephen Hitchell ενώνουν το Detroit με το Chicago, επαναφέροντας τον ήχο στην αναλογική του διάσταση χρησιμοποιώντας tape delays, 8-μπιτα samplers κι αναλογικά synths.
Μην κολλάς σε ετικέτες όπως ambient ή dub techno. Αν μιλάμε για πραγματικά σοβαρή ηλεκτρονική μουσική φυσικά- διαφορετικά υπάρχουν κι οι Simian Mobile Disco. Το ‘Abraxas’ είναι καλύτερο από οποιαδήποτε κυκλοφορία της Basic Channel (κι όμως).
Deep as winter.

deepchord presents echospace-abraxas

σχετικό ποστ: the coldest season







Το χειρότερο #1: M.I.A.-Kala [XL]
Εντάξει, δε χωράνε πολλά λόγια, έχουν ειπωθεί αρκετά εδώ. Πραγματικά είναι πολύ απολαυστικό να διαβάζεις αποθεωτικές κριτικές γι’αυτό τον ηχητικό αχταρμά, σημάδι του πόσο πρέπει να μετράς κάθε “critically acclaimed” album. Kala krassa!



Δες επίσης: 2006, 2005

Labels:

5 Comments:

Blogger silent stelios said...

Χα, ημουν σίγουρος εδώ και καιρό για το που θα έδινες την πρωτιά. Νομίζω οτι η λέξη-κλειδί στη περίπτωση αυτή είναι το "σοβαρή" - για τους υπόλοιπους υπάρχει πάντα και ο "δίσκος της δεκαετίας" - to τhe field.
Τωρα, για το abraxas να είναι καλύτερο απο οποιαδήποτε κυκλοφορία της bc (βλάσφημε!), το συζητάμε.
Πίνοντας polla_krassa φυσικά.

20/12/07 15:50  
Blogger schottkey said...

Μμ ΟΚ μάλλον δεν το διατύπωσα σωστά γι’αυτό κι εθεωρήθην βλάσφημος αγαπητέ. Το ‘Abraxas’ είναι καλύτερο σαν dub techno piece, σαν χαρακτηριστικό dub techno κομμάτι, μιας κι οι BC ήταν πιο “techno-ish” στις κυκλοφορίες τους, κι όχι τόσο dub (η Rhythm & Sound εξαιρείται). Είναι εξάλλου και το πιο “mainstream” κομμάτι τους, αυτό που πλησιάζει πιο κοντά σε νορμάλ σύνθεση, γι’αυτό και το ανέβασα :)

Πάντως είσαι κακός με τον The Field (τον δίσκο που άλλαξε δια παντός την ηλεκτρονική μουσική)- μετά τον Brian Eno όμως ε; ;)

20/12/07 19:16  
Blogger lkrory21 said...

Με την επαναδιατύπωση της φράσης για την basic channel, ξανάρχισε να γυρνά ο πλανήτης ;-) Όντως πλησιάζε τα όρια του "βλάσφημου".

Πρέπει να ξανακούσω τώρα το Coldest Season, το κείμενο με έπεισε.

20/12/07 19:55  
Blogger another day full of dread said...

schottkey,συμφωνώ για τους Deepchord,αν και το έβαλα μόλις στο Νο 19
Eυχαριστώ και για το link(πριν από κάμποσο καιρό)

21/12/07 00:20  
Blogger schottkey said...

lkrory21,
Οι Basic Channel έχουν δική τους ιστορία, δε χρειάζονται «πατρονάρισμα». Πλέον οι DeepChord έχουν δικό τους ήχο, αυτόνομο, η σύγκριση με BC είναι καθαρά για κάποιον που δεν έχει ακούσει τίποτα απ’αυτούς.

another day full of dread,
Εγώ ευχαριστώ που το άκουσες και σου άρεσε :)

21/12/07 09:29  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker