Monday, March 30, 2009

Πανάθεμά σε vocoder

Στα μισά blogs που διαβάζω, ανεβαίνει μουσική παραπλήσια του indie dance: ήτοι κιθάρες μαζί με «μπίτια», μπότες να χτυπάνε αλλού για αλλού, άσχετα bleeps, πειραγμένα φωνητικά με τα χαλασμένα εργαλεία των Daft Punk, ήχος-αχταρμάς, τα πάντα όλα σε 3 λεπτά. Δυστυχώς η απελευθέρωση της μουσικής από όρια και το μότο «όλα είναι ένα», οδήγησαν σε μια αβάσταχτη σαλάτα, που μπλέκει τον Circlesquare με τους Hot Chip. Τους Foreigner με τον Jean Michel Jarre. Τον Τουρνά με τον Ξενάκη. Κι αυτό όχι από άποψη, αλλά επειδή είναι κουλ. Όλα επιτρέπονται. Οι διαχωριστικές γραμμές έχουν σβήσει, όλα κολλάνε με όλα. Όλα; Ε όχι. Η κατάσταση έχει πάψει πια να έχει πλάκα, γιατί το κριτήριο «μαλάκα τα σπάει το ρεμίξ» δεν είχε ποτέ της πλάκα, ειδικά όταν το remix γίνεται πιο σημαντικό απ’το ίδιο το κομμάτι. Και δεν μιλάμε για περιπτώσεις που ο remixer έχει το class του Ron Hardy ή του Larry Levan, ή έστω την παιδεία του Carl Craig. Μιλάμε για τα αποπαίδια του blog house και τα νόθα παιδιά του french electro (κατάρα τη στιγμή). Αποενοχοποιήσαμε την disco για να ακούσουμε καλύτερη μουσική, όχι για να μπλέξουμε τα μπούτια μας. Τελικά, όπως και σε κάθε μουσικό είδος, είναι οι χρονικές στιγμές τέτοιες που ο άξιος κι ο ικανός ξεχωρίζει από τη λεπτομέρεια, τις μουσικές γνώσεις και το αισθητικό κριτήριο. Τα πειστήρια εμφανίστηκαν και πέρσι βέβαια (και για τους δύο), υπάρχει και το ‘Cosmic Galactic Prism’, και το ‘Interpretations’ για όσους δεν πείθονται. Απλά στο ‘II’ όλα έχουν πάρει το δρόμο τους, κι η cosmic disco δε φοβάται την ψυχεδέλεια (γιατί την κατέχει), ούτε τους jazz πειραματισμούς (γιατί οι κιθάρες είναι live κι όχι ableton live, if you get me). Για τα περαιτέρω ίσως τα ξαναπούμε μετά από 3-4 ακροάσεις, αν και ήδη 3 κομμάτια μοιάζουν εξαιρετικά, με την πρώτη.

12 Comments:

Blogger Chaca-Khan said...

ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!!!!!!!!
(got it, thnx)

30/3/09 17:56  
Blogger Chaca-Khan said...

oops

"This file is suspected to contain illegal content and has been blocked. After the file has been blocked for 7 days it will automatically be deleted, if the block is not removed by RapidShare. For this reason, a download of this file is currently not possible. " paw allou, thnx

30/3/09 17:59  
Blogger Chaca-Khan said...

ntzifos

30/3/09 18:12  
Blogger schottkey said...

Ω! Πότε πρόλαβαν να το κατεβάσουν..
Νομίζω το τωρινό λινκ δουλεύει. Ως εναλλακτικό υπάρχει κι αυτό.

Και στα 2, το password είναι:
sound-load.com

30/3/09 21:17  
Blogger Chaca-Khan said...

oute pou mou zitise pasword
thnx a LOT :)

30/3/09 21:21  
Anonymous Novalis said...

Ωραίος

30/3/09 21:51  
Blogger Chaca-Khan said...

mou xreiastike. OLA pia ta ksereis, OLA!

30/3/09 21:52  
Blogger lkrory21 said...

Δεν ξέρω ποια ρεμίξ τα "σπάνε" ή όχι αλλά ο εν λόγω δίσκος "πηδάει" ...απλά! ;-)

Cheers!

30/3/09 22:55  
Blogger schottkey said...

Καλά μην το πάμε και στο politically correct πια.
Πως δεν είπες «μαμάει» δηλαδή.. :)

1/4/09 11:43  
Anonymous .gif said...

και τελικα μετα απο 3-4 ακροασεις μενει ενας πολυ ωραιος δισκος.τα 2 τελευταια ισως να μην χρειαζοταν να ειναι τοσο μεγαλα σε διαρκεια βεβαια,αλλα μαλλον δε το λες προβλημα αυτο.και βεβαια αν βαλεις μαζι και το Reinterpretations ανεβαζουν τις προσδοκιες για την επομενη συνεργασια ακομη πιο ψηλα..

1/4/09 17:02  
Blogger schottkey said...

Όχι δεν είναι πρόβλημα η διάρκεια. Χωρίς να έχω ακούσει το άλμπουμ πάρα πολλές φορές, αυτό που μου μένει είναι η απουσία ισχυρών συναισθηματικών hooks για να δεθεί ο ακροατής- κάτι που το ‘Where You Go, I’ll Go Too’ είχε με το παραπάνω.

Βέβαια αυτό μπορεί να είναι και στιγμιαίο συμπέρασμα, μιας και όπως είπα το ‘II’ το έχω ακούσει μόλις 2 φορές.

2/4/09 00:10  
Anonymous Marquise Von O said...

Thank you thank you thank youououou

(το κοινό σε παραλήρημα)

13/4/09 17:14  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker