Monday, October 22, 2007

σάφερ λιτλ τσίλντρεν



Διαβάζω σε μπλογκ, σε σάιτ και τύπο, και προσπαθώ να καταλάβω γιατί είναι τόσο δύσκολο κάποιος να μη λέει τα αυτονόητα. Ομοιομορφία παντού, όλοι ασχολούνται με τα ίδια και τα ίδια, λες κι είναι δύσκολο να ψάξεις παραπέρα. Εγχώρια γκρουπάκια της συμφοράς βαφτίζονται σπουδαία, μετατρέποντας το «δεν ακούγονται» σε «είναι original κι αυθεντικοί». «Εναλλακτικές» τραγουδιάρες, πιάνουν μια κιθάρα και γίνονται «ιέρειες», όταν δεν είναι άξιες να βάψουν ούτε το μικρό δαχτυλάκι της Roisin Murphy.
Ο κακός χαμός με τον δίσκο των Radiohead, όταν η κίνησή τους θα έπρεπε να είναι ο κανόνας πλέον κι όχι η εξαίρεση. Εξισώσεις της πλάκας ηλεκτρονική μουσική=χορευτική μουσική, χορευτική μουσική=παραπέμπει σε ντίσκο=φτηνή.
Γιατί για παράδειγμα δεν παραδέχεται κανείς πως το άλμπουμ της M.I.A. είναι τόσο κιτς που καταντά κακό; Προς τι η μανία να αποθεώνουμε ό,τι σαχλαμάρα προβάλλει το Pitchfork και το κάθε Pithcfork;
Τι παραπάνω έχει το ‘From Here We Go Sublime’ του The Field (που όλοι αποθεώνουν με 10άρια- όχι πως είναι κακός δίσκος πάντως) από οποιαδήποτε κυκλοφορία π.χ. του Hiroshi Watanabe; Χιπ χοπ, σόουλ, τζαζ, όλα αποκλεισμένα από το ραδιόφωνο, δεν έχουν το κύρος του ‘indie’ βλέπεις.. Μιζέρια παντού.
Αλλά πάλι, μπορεί εγώ να είμαι ο τυφλός στην όλη ιστορία.

13 Comments:

Blogger lkrory21 said...

Καλημέρα! Πολύ τσαντίλα και "μιζέρια" σήμερα δευτεριάτικα! Aπό τότε που κυριάρχησε το lifestyle (mainstream και "εναλλακτικό"!) κατάντησε να θεωρείται "μιζέρια" το αυτονόητο: το να μην ακολουθείς το κοπάδι. Μπεεε!

Δεν έχεις και άδικο εκτός από δύο:

Uno: Το άλμπουμ της M.I.A. είναι τόσο κιτς που καταντά καλό! (bamboo bhangra και τα μυαλά στα κάγκελα!)

Duo: Ούτε "indie" (εντός ή εκτός εισαγωγικών) παίζουν τα ραδιόφωνα ούτε καμία απολύτως πέραση έχει. Εξαιρούνται οι 200-300 που σουλατσάρουμε στον μικρόκοσμο μεταξύ Αβραμιώτου, Κολοκοτρώνη και Γκάζι.

Tre: ...είπαμε δύο.

Chill out, dude!

22/10/07 13:35  
Blogger m.hulot said...

κιτς δεν είναι μόνο η m.i.a., είναι όλα τα έθνικ που αποθεώνονται. [ο manu chao ανήκει σε άλλη κατηγορία;]
καλή εβδομάδα και...cool.

22/10/07 13:45  
Blogger m.hulot said...

[το ερώτημα ρητορικό, δεν το θέτω σε σένα]

22/10/07 13:46  
Blogger amvro said...

η m.i.a. είναι/έχει [kitsch έστω] ζωή, μας αρέσει! :-)

22/10/07 15:41  
Blogger schottkey said...

lkrory21,
διαφωνώ για το άλμπουμ της M.I.A.
«Τόσο κιτς που καταντά καλό» θα μπορούσες να το πεις για τους Scissor Sisters, ή τον Mika (που δε μπορείς), όχι για την M.I.A.

Για το ραδιόφωνο, φυσικά δε μιλάω για τον Λάμψη FΜ, νομίζω καταλαβαινόμαστε. Τυχαίνει στην Ελλάδα να πιάνει ό,τι είναι «μελαγχολικό», «θλιβερό», με δόσεις τραγωδίας μέσα του. Όλα τα άλλα είναι ή «φλώρικα» ή για το κοινό του MAD και του What's Up της Cosmote. Και μη νομίζεις πως το 'indie' κοινό έχει μεγάλη διαφορά από τη μάζα- κι αυτό τους δικούς του lifestyle κανόνες υπηρετεί.


m.hulot,
ο Manu Chao μάλλον ανήκει σε άλλη κατηγορία από τη M.I.A. Ο Manu ενσωματώνει στοιχεία από την ισπανική μουσική παράδοση, λίγο reggae, λίγο Αφρική, κλέβει από παντού. Αντίθετα η M.I.A. θεωρείται «αυθεντική»- παίζει μπάλα στο γήπεδο που έπαιζε ο Talvin Singh (αν τον θυμάσαι). Λίγο bhangra , λίγο punjabi, ολίγη από hip hop και δένει το γλυκό. Ούτε όλα είναι κιτς από αυτά- είναι κιτς ο Caetano Veloso; Δε νομίζω.


!{shush},
Το 'Arular' της M.I.A. ήταν συμπαθητικό, όμως εδώ επαναλαμβάνεται φριχτά. Ζωή έχει μέσα της, αλλά τι ζωή είναι αυτή; Ένα ξεκούρδιστο άλμπουμ, χωρίς συνοχή και ουσία, ένα κακόγουστο μίξερ δήθεν κοινωνικών προβληματισμών και κούφιων beats. Δεύτερη φορά δεν το ακούω :)




Πάντως, (και στους τρεις σας αναφέρομαι), δεν είχα σκοπό ούτε να μιζεριάσω ούτε να γκρινιάξω με το κείμενο. Αν βγήκε κάπως θυμωμένο, my mistake.

22/10/07 19:09  
Anonymous Anonymous said...

Γεια στο στόμα σου Schottkey!
Επιτέλους με αυτή την αμήχανη ηλιθιότητα ότι η M.I.A. είναι αυθεντική... Έλεος με την κολυμπήθρα της αυθεντικότητας που τα καθαγιάζει όλα. Δεν ακούνε ότι είναι μια φρικτή τραγουδίστρια, με ανέμπνευστα τραγούδια, με ζαβή άποψη, που πήγε να κάνει vintage το Bollywood "Jimmy" και ακούγεται σαν κακή Καίτη Γαρμπή (όχι ότι υπάρχει καλή) σε back vocals Φλωρινιώτη...
Αν δεν υπήρχε το "Volta" της Bjork φέτος, πιστεύω ότι το album της M.I.A. θα ήταν το χειρότερο μακράν της χρονιάς (μαζί με της Debbie Harry και του Dave Gahan που είναι απλά θλιβερά).
Για τον Manu Chao... ας μην ανοίξω το ρημάδι μου...

23/10/07 02:13  
Blogger schottkey said...

Χα, κι άλλος θυμωμένος :)
Η Bjork έχει τουλάχιστον κσι 2-3 καλά κομμάτια στο άλμπουμ. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο η M.I.A., είναι γενικότερα αυτή η απίστευτη σάρωση των πάντων με τον μανδύα της «ποιότητας»- έχει χαθεί το μέτρο και σαν πρόβατα όλοι μας μασάμε τις ίδιες κοινοτοπίες. Δεν τολμάς να πεις το προφανές και γίνεσαι κακός ή άσχετος. Ας μην το επεκτείνουμε κι άλλο γιατί ανοίγει μεγάλη συζήτηση..

23/10/07 11:45  
Blogger m.hulot said...

ο μικα κι οι scissors sisters είναι πληγή. δεν είναι απλά κιτς. νομίζω ότι οι scissors είναι my all time least favourites [...].

g4s, άνοιξε το ρημάδι σου για τον manu chao ντε! τι περιμένουμε τόσες ώρες;

[για τον veloso καλύτερα να μην την πω τη γνώμη μου shottkey].

23/10/07 15:29  
Blogger schottkey said...

Έλα, οι Scissor Sisters δεν είναι τόσο κακοί..για τον Mika ok, έχω αντοχές γενικά σε τέτοια ακούσματα, αλλά αν προσθέσεις και το look του, μα τις χίλιες πίπες δεν παλεύεται..

Για ανοίξτε κι οι δυο το στόμα σας να δούμε λοιπόν.. (πήρα ήδη θέση με τα βραζιλιάνικα όπλα μου)

23/10/07 16:10  
Blogger m.hulot said...

αν δεν σεβόμουν τόσο το blog σου θα σου έλεγα...
[θα τον καλούσα σε μονομαχία, αλλά πρέπει να του φερόμαστε με το μαλακό, γιατί θα λάβει πρώτος burial...]

23/10/07 18:34  
Anonymous Anonymous said...

Μα τι είναι αυτά που λέμε εδώ;
Δε βλέπετε ότι μεγαλύτερη απειλή από τον κάθε Mika (που κάνει τη δουλειά του ευθέως το αγόρι - δεν κοροϊδεύει κανέναν) και τους κάθε Scissor Sisters (που επίσης μονόχορδα βαράνε το ντέφι του glam τους χωρίς να παριστάνουν κάτι που δεν είναι) αποτελούν αυτά τα ψευτο-indie και ψευτο-credible attitudes της κάθε M.I.A. και του κάθε Manu Chao;
Δε βλέπετε ότι η απειλή δεν είναι πλέον αν η chart pop είναι εύπεπτη ή όχι (άσχετα αν αρέσει ή δεν αρέσει στον καθένα μας σύμφωνα με το γούστο του) αλλά το αν είναι πραγματικά street όλη αυτή η ηλιθιότητα που πλασάρεται ως street;
Η M.I.A. μου μοιάζει με κάτι θλιβερούς έλληνες καραγκούνους που νιώθουν και λίγο Αγγελάκες και βαφτίζονται και λίγο στο G8 και έχουν ακούσει λίγο Gallagher - Smiths - Tim Booth (με αυτή τη σειρά...) και νομίζουν ότι είναι το hottest πράγμα στο "εναλλακτικό" τραγούδι.
Λύσσα πια με το εναλλακτικό που δίνει άλλοθ στο κάθε τιποτένιο να βγει να διεκδικήσει "πίτα" από ένα άναυδο και ελαφρώς τζαζεμένο κοινό που ψάχνει κάτι να νιώσει αληθινό.
Έλεος με την κάθε M.I.A. που περιφέρει την ανυπόφορη δυσοσμία της και σκέφτεται από μέσα της "μαλάκα, τσιμπάνε αυτοί"... διαβάζοντας την κάθε αμήχανη, κοτίστικη κριτική στα "έγκυρα" έντυπα όπως ο Guardian και το Uncut.
Παρακαλώ, κάντε το εξής test: μπείτε στο metacritic.com, διαβάστε τις κριτικές στον ξένο Τύπο, σχετικά με τη Μ.I.A.: διαβάστε όλους αυτούς που τη στόλισαν με τέσσερα και πέντε αστέρια.
Πείτε μου μετά, ποιο κείμενο σας φάνηκε ειλικρινές και από ποιο κείμενο εισπράξατε γνήσια ειλικρίνεια. Ποιο κείμενο από όλα αυτά τα αμήχανα, τύπου "εμ, για να το λένε μάλλον κάτι θα 'χει αυτή" σας δίνει την εντύπωση ότι λέει κάτι. Όλοι κάτι "πάνω-πάνω" λένε και την αντιμετωπίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ σαν εξωτική γατούλα που μπορεί να βγάλει και νυχάκια καμιά φορά γιατί είναι από πονεμένη οικογένεια τρομάρα της...
Μόνο το Vibe που κατέχει το συγκεκριμένο culture, την έβαλε στη θέση της με ένα μεγαλοπρεπές 3/10. Και πολύ της έβαλε...

23/10/07 21:58  
Blogger m.hulot said...

όρτσα φόρτσα g4s!

23/10/07 23:02  
Blogger schottkey said...

m.hulot, εκφράσου ελεύθερα, γι’αυτό είναι ο χώρος. Δεν πιστεύω πως ο Caetano Veloso πάντως συγκρίνεται με τον Manu Chao ή τη M.I.A.- πέρα από το παρελθόν του έχει και παρόν πολύ ενδιαφέρον (βλέπε συνεργασίες με Arto Lindsay ή το υπέροχο τραγουδάκι στο ‘Μίλα Της’).

gone4sure, συμφωνώ για το κριτήριο της «αυθεντικότητας». Προσωπικά ποτέ δεν με ενόχλησε η εμπορικότητα ή η «ελαφρότητα» του ήχου για να κρίνω έναν μουσικό. Αν κάποιος το έχει μέσα του, θα το εκφράσει και με ειλικρίνεια, ασχέτως hype, μόδας, «εναλλακτικότητας», μάσκαρας, φράντζας, eyeliner, απλυσιάς ή χρυσής καδένας αντίστοιχα.
Για μένα διάκριση μεταξύ indie σκουπιδιού και mainstream πατάτας δεν υπάρχει- ίσως το δεύτερο να είναι λιγότερο υποκριτικό όμως..

Για τα εγχώρια προϊόντα καλύτερα να μη μιλήσω. Πάντως, οι περισσότεροι έλληνες μουσικοί μάλλον από την αλυσίδα Deep Purple-Violent Femmes-Evanescence έχουν περάσει (με αυτή τη σειρά).

23/10/07 23:21  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker