Friday, July 21, 2006

μπέλλα βενέτσια

Μια πόλη, πολλά φιλμ.

Ένα:





Death In Venice (Θάνατος στη Βενετία/Morte a Venezia), 1971:
Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Thomas Mann, ακολουθεί τον συνθέτη Gustave Aschenbach (ουσιαστική αναφορά στον Gustav Mahler, μουσική του οποίου χρησιμοποιεί ο Visconti στο φιλμ) στη Βενετία, όπου και ερωτεύεται έναν νεαρό, τον Tadzio.

«Κι απ' τον εξώστη εκείνο βλέπω την ίδια ταινία/κάθε καλοκαίρι το "Θάνατο στη Βενετία"».. Πιθανόν η καλύτερη ταινία του Luchino Visconti, σίγουρα η καλύτερη ερμηνεία του Dirk Bogarde, αξέχαστες εικόνες από τη Βενετία που στην ταινία έχει μολυνθεί από την ασιατική χολέρα, καθρεφτίζει μια πόλη που βυθίζεται αργά.




Details: για τον Tadzio: η ιστορία, η σύγκριση, ο πραγματικός Tadzio.
επίσης:
1, 2
το
βιβλίο του Thomas Mann (γερμανικά)



Δύο:



Don’t Look Now (Μετά τα Μεσάνυχτα), 1973:
Κι αυτή η ταινία βασισμένη σε βιβλίο, μια μικρή νουβέλα της Daphne Du Maurier αυτή τη φορά. Ο Donald Sutherland κι η Julie Christie είναι ένα ζευγάρι που μετά το θάνατο της κόρης του, πηγαίνει στη Βενετία με σκοπό την αναστήλωση μιας εκκλησίας την οποία εχει αναλάβει ο ίδιος ο Sutherland.

Ποτέ δεν ξεπέρασε αυτή την ταινία ο Nicolas Roeg. Μεταφέροντας την υγρή και πνιγηρή ατμόσφαιρα της Βενετίας, παίζει με τα όρια του μεταφυσικού και μεταφέρει το κλίμα της δεκαετίας του 70 άψογα–από τις κορυφαίες βρετανικές ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με το British Film Institute.

Highlights: η περίφημη ερωτική σκηνή του πρωταγωνιστικού διδύμου, το τρομακτικό ζευγάρι των γριών με τις πνευματικές ικανότητες, η σκηνή του πνιγμού στη λίμνη, το στοιχειωτικό κόκκινο αδιάβροχο που τριγυρνά στα σοκάκια της πόλης..





Κι ακόμα, η Βενετία υπό αυστριακή κατοχή στο ‘Senso’ του Luchino Visconti, τα μουσικοχορευτικά στο Grand Canal του Woody Allen από το ‘Everyone Says I Love You’, η ληστεία στο ‘Italian Job’ του F.Gary Gray, ο ‘Talented Mr. Ripley’ του Anthony Minghella, ο ‘Othello’ του Orson Welles από το 1952, η Katharine Hepburn στο ‘Summertime’ του σπουδαίου David Lean..

8 Comments:

Blogger vandimir said...

Αριστουργηματικές και οι δύο ταινίες που σχολιάζεις.

21/7/06 21:24  
Blogger vague tourist said...

Η Κάθριν. Η Κάθριν!

21/7/06 23:07  
Blogger kolk said...

δεν είχα ιδέα για το Θάνατο στην Βενετία!!

22/7/06 10:24  
Blogger schottkey said...

vandimir, κι η πόλη δεν πάει πίσω :}

vague, σωστός, εδιορθώθη, θα'θελα την Όντρεϊ, ή μάλλον ονειρεύομαι 'διακοπές στη Ρώμη' :)

kolk, such a shame..

22/7/06 14:11  
Blogger kolk said...

ωχ τι έγραψα πάλι η αθεόφοβή!!

Την έχω δει την ταινία πριν καμιά 15ρια χρόνια κ μου άρεσε πολύ για το ότι ήταν πραγματικό πρόσωπο ο Τάτζιο ήθελα να πω!! :p

22/7/06 15:19  
Anonymous Anonymous said...

Συμπλήρωμα για το έξοχο και προσφιλές μου Don't Look Now:
Μια παρόμοια ατμόσφαιρα, πνιγηρή, αλλά με έμφαση στο υπαρξιακό στοιχείο περισσότερο και λιγότερο στο μεταφυσικό, από τον Ian McEwan, στο μυθιστόρημα "The Comfort of Strangers". Γυρίστηκε ταινία από τον Paul Schrader, σε σενάριο του Χ. Πίντερ.


Ασχετο:
Του Νίκολας Ρεγκ ξεχωρίζω άλλη μία ταινία, σχεδόν ισάξια της βενετσιάνικης: Το Bad Timing, κορυφαίο ψυχολογικό-ερωτικό θρίλερ, με την τότε σύζυγό του Τερέζα Ράσελ, πρωταγωνίστρια συναρπαστική και αισθησιακή.

[βενετόπληκτος, από το 1982]

28/7/06 18:54  
Anonymous Anonymous said...

Υ.Γ.
"The Comfort of Strangers", ελληνική έκδοση: Μέδουσα-Σέλας.

28/7/06 18:56  
Blogger schottkey said...

nikoxy, την ταινία που αναφέρεις σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ αν την έχω δει ή όχι. Το πιθανότερο να μην, καθότι θα θυμόμουν τη Βενετία εξαρχής.

Πολύ ενδιαφέρων σκηνοθέτης ο Roeg-δεν είναι μόνο το ‘Don’t Look Now’ ή το ‘The Man Who Fell To Earth’, είναι και το εμβληματικό για τα ‘70s ‘Performance’ με το τρομερό soundtrack των Jack Nietzsche/Ry Cooder/Randy Newman, και το ‘Walkabout’, μια ταινία ξεχασμένη σχεδόν.
Συμφωνώ για την Theresa Russell, δεν την ξεχνάω από το ‘Black Widow’ του 1987..

1/8/06 00:37  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker