Saturday, September 10, 2005

25 ταινίες για τη νέα σεζόν


Με τη νέα κινηματογραφική χρονιά να έχει ήδη αρχίσει, και με πλήθος ταινιών κάθε εβδομάδα να βγαίνουν στις αίθουσες, είναι δύσκολο να μπορέσεις να προβλέψεις τι πραγματικά αξίζει από τον τεράστιο σωρό.
Ειδικά όταν σε μια εβδομάδα προβάλλονται 7-8 ταινίες, ο θεατής είναι υποχρεωμένος να φανεί επιλεκτικός-πιθανόν όμως να χάνει σπουδαία φιλμ που δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει λόγω traffic.

Αφήνοντας στην άκρη κάποιες ταινίες που έτσι ή αλλιώς θα ακουστούν (όπως το Κινγκ Κονγκ του Πίτερ Τζάκσον-Έντριεν Μπρόντι, Ναόμι Γουότς, Τζακ Μπλακ, τον Κώδικα Ντα Βίντσι του Ρον Χάουαρντ από το βιβλίο του Νταν Μπράουν-Τομ Χανκς, Οντρέ Τοτού, Ζαν Ρενό, το Superman Returns του Μπράιαν Σίνγκερ, το Aeon Flux του Κάριν Κουσάμα με τη Σαρλίζ Θερόν), ρίξαμε ένα δελτίο Τζόκερ με αυτά που μας τράβηξαν την προσοχή. Αν εξαιρεθούν κάποιες σχεδόν σίγουρες επιλογές στις 4-5 πρώτες θέσεις, όλα τα προγνωστικά θα φανούν στο πανί οσονούπω..



1. Howl’s Moving Castle-Hayao Miyazaki
Όσοι έχουν δει έστω ένα φιλμ του στούντιο Ghibli, ξέρουν. Στην χειρότερη περίπτωση, θα πρόκειται για μια σπουδαία ταινία.

2. Sympathy for Lady Vengeance-Chan-wook Park
Οι κυρίες προηγούνται…

3. Sympathy for Mr. Vengeance-Chan-wook Park
…οι κύριοι έπονται. Κοντά στο ωμό ύφος του oldboy, σκηνοθετικά (λογικά) λιγότερο επιδέξιο.

4. The Science of Sleep-Michel Gondry
‘Όσοι ενθουσιάστηκαν με τη Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού, την αναμένουν-ειδικά μιας κι η υπόθεση αφορά την ιστορία ενός ανθρώπου που έχει παγιδευτεί στα όνειρά του (πρωταγωνιστεί ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ).

5. Cache-Michael Haneke
Μου άρεσαν ακόμα κι οι μέτριες ταινίες του. Κι αυτή φαίνεται να είναι μια από τις καλύτερες. Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες.




6. 3-Iron-Kim Ki Duk
Η φιλμογραφία του Κορεάτη σκηνοθέτη είναι αλλοπρόσαλλη. Εδώ βρίσκεται πιο κοντά στο ‘’Άνοιξη, Καλοκαίρι…’, παρά στο ‘Bad Guy’ ή ‘Το Νησί’ (όχι του Μάικλ Μπέι!). Όσοι το είδαν πρόσφατα στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης μιλούσαν για μια πολύ ιδιαίτερη ταινία.

7. Keane-Lodge Kerrigan
Σπουδή πάνω σε μια διαταραγμένη ψυχικά προσωπικότητα, ανάλογου ύφους με το παλαιότερό του Clean Shaven. Αυτό αρκεί.

8. Batalla en el Ciello (Battle in Heaven)-Carlos Reygadas
Πιθανότατα θα είναι προκλητικό, ωμό, σε δόσεις καταθλιπτικό, ίσως και προβοκατόρικο. Όμως είμαι περίεργος να δω τι δρόμο θα ακολουθήσει ο νεαρός Μεξικανός μετά από εκείνο το ιδιόρρυθμο ντεμπούτο του.

9. Stay-Marc Forster
Ήταν να προβληθεί την περσινή σεζόν, αλλά δε βγήκε ποτέ στις αίθουσες. Κινείται στο χώρο του ψυχολογικού θρίλερ-σπουδαίο καστ (Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Ναόμι Γουότς, Ράιαν Γκόσλινγκ).

10. Charlie and the Chocolate Factory-Tim Burton
Διασκευή σε μια από τις αγαπημένες μου παιδικές ταινίες ever. Sounds delicious

11. A Hole in My Heart-Lucas Moodysson
Μετά το Lilya 4 Ever και το Fucking Amal, δεν περιμένεις να παρεκκλίνει εκατοστό από το μονοπάτι που έχει χαράξει. ‘Όμως αυτό το φιλμ μοιάζει το πιο σκληρό απ’ όσα έχει κάνει-για λίγους και μόνο.



12. A Scanner Darkly-Richard Linklater
Χρησιμοποιώντας την τεχνική του Waking Life, ο Λινκλέιτερ διασκευάζει ένα από τα καλύτερα βιβλία του Φιλιπ Κ. Ντικ.


13. 9 Songs-Michael Winterbottom
Η νέα ταινία του ασταθή σε απόδοση Βρετανού, άφθονες ερωτικές σκηνές, μουσική από Black Rebel Motorcycle Club, Franz Ferdinand, Elbow, Michael Nyman κ.α.

14. Havoc-Barbara Kopple
Άλλη μια ταινία που επρόκειτο να προβληθεί την περασμένη χρονιά, στη γραμμή των ταινιών του Λάρι Κλαρκ-ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ρόλος της Αν Χάθαγουεϊ.

15. Eros-Steven Soderbergh/Wong Kar Wai/Michelangelo Antonioni
Ενδιαφέρον ως πείραμα, τρεις ερωτικές ιστορίες από τρεις διαφορετικούς σε ύφος σκηνοθέτες. Περιέργεια προκαλεί το πώς θα χειριστεί το θέμα ο Σόντερμπεργκ, ο Αντονιόνι πια μοιάζει πολύ αργά για να προσφέρει κάτι φρέσκο, ας ελπίσουμε ο Kar Wai να θυμηθεί τις προ-2046 ταινίες του..

16. Munich-Steven Spielberg
Η ιστορία της δολοφονίας Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους τρομοκράτες στους Ολυμπιακούς του 1972 στο Μόναχο. Μοιάζει πολύ ενδιαφέρον, άγνωστο όμως αν θα προβληθεί μέσα στο προσεχές έτος.




17. A History of Violence-David Cronenberg
H κουλτούρα της βίας (με δόσεις χιούμορ)-καλό καστ (Βίγκο Μόρτενσεν, Μαρία Μπέλο, Εντ Χάρις, Γουίλιαμ Χαρτ).

18. The Departed-Martin Scorsese
Οι τελευταίες του ταινίες ήταν απογοητευτικές. Όμως εδώ πρόκειται για ριμέικ του πολύ καλού Infernal Affairs από το Χονγκ Κονγκ (Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ματ Ντέιμον, Τζακ Νίκολσον, Μαρκ Γουόλμπεργκ)

19. The Fountain-Darren Arronofsky
Η νέα ταινία ενός από τους πιο ταλαντούχους αλλά και υπερεκτιμημένους σκηνοθέτες των τελευταίων ετών(Requiem For A Dream, Pi)-ο Χιου Τζάκμαν στην αναζήτηση της πηγής της αιώνιας ζωής, σε τρεις παράλληλες ιστορίες.

20. Jarhead-Sam Mendes
Ο Σαμ Μέντες του American Beauty και του Road to Perdition δοκιμάζεται σε πολεμικό δράμα…

21. The Constant Gardener-Fernando Meirelles
Ρέιφ Φάινς και Ρέιτσελ Γουάιζ σε πολιτικό θρίλερ βασισμένο σε βιβλίο του Τζον Λε Καρέ. Η προηγούμενη ταινία του Μειρέγιες, Η Πόλη του Θεού δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες.

22. Domino-Tony Scott
Όχι τόσο μεγάλος σκηνοθέτης όσο ο αδελφός του Ρίντλεϊ, αλλά παραμένει δεξιοτέχνης. Σε σενάριο του Ρίτσαρντ Κέλι του Donnie Darko- το τρέιλερ μοιάζει πολύ ενδιαφέρον.

23. The Three Burials of Melquiades Estrada-Tommy Lee Jones
Ένα διαφορετικό γουέστερν σκηνοθετημένο από τον Τόμι Λι Τζόουνς.



24. Me And You And Everyone We Know-Miranda July
Τα καλύτερα ακούγονται για την ταινία της Μιράντα Τζουλάι, μοιάζει με minor film, όμως ίσως αποδειχτεί μικρή έκπληξη.

25. Wolf Creek-Greg McLean
Με δύναμη από την Αυστραλία. Από τα αναμενόμενα θρίλερ της χρονιάς.











Φυσικά υπάρχουν κι οι Νύχτες Πρεμιέρας (15-25 Σεπτεμβρίου), όπου υπάρχουν σπουδαίες ταινίες, σχεδόν μια μίνι σεζόν σε ποικιλία, ενώ προσφέρουν και την ευκαιρία να δεις ταινίες που ίσως δεν παιχτούν ποτέ στις αίθουσες.

Πέραν των 25, αξιοπρόσεκτα μοιάζουν τα ακόλουθα: το Tideland και Οι Αδερφοί Γκριμ του Τέρι Γκίλιαμ, ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών Το Παιδί των αδερφών Νταρντέν, το Elizabethtown του Κάμερον Κρόου, άλλες δύο ταινίες του Κιμ Κι Ντουκ, Το Τόξο και Το Νησί, η Μαύρη Ντάλια του Μπράιαν Ντε Πάλμα από το εξαιρετικό βιβλίο του Τζέιμς Ελρόϊ, το μουσικά ντοκιμαντέρ Crossing the Bridge του Φατίχ Ακίν και I’m Not There του Τοντ Χέινς για τον Μπομπ Ντίλαν, καθώς κι άλλες 2 αποδόσεις βιβλίων, το Memories of a Geisha του Ρομπ Μάρσαλ και το Ask the Dust του Ρόμπερτ Τάουνι από το αγαπημένο μυθιστόρημα του Τζον Φάντε.

10 Comments:

Blogger Rainman said...

Περιμένω πως και πως τις νέες ταινίες (όλες ανεξαιρέτως) το φθινόπωρο και το κρυουλάκι που θα μας κάνει να ξεχάσουμε τους θερινούς και να κλειστούμε χαλαρά στις αγαπημένες αίθουσες του κέντρου με τα άνετα καθίσματα και το dolby surround.

Οι περισσότερες απ' τις ταινίες που αναφέρεις ακούγονται ενδιαφέρουσες αλλά κυρίως ανυπομονώ για Winterbottom (πολύ αγαπημένος) και για Miyazaki (το Spirited Away είναι για μένα σπουδαία ταινία).

Thanks για όλες τις πληροφορίες.
:-)

11/9/05 04:39  
Blogger ilias n. said...

rainman (κ schottkey βέβαια), το 9 songs είναι μια τσόντα με indie soundtrack, δεν είναι ακριβώς ταινία και δεν έχει απολύτως κανένα ενδιαφέρον εκτός του ότι παίρνεις μάτι.

11/9/05 12:55  
Blogger schottkey said...

noheathen, ξέρω τι πραγματεύεται το 9 songs, ναι, πιθανόν να είναι μια τσόντα με καλλιτεχνικό περιτύλιγμα. Απ'την άλλη μπορεί να έχει ενδιαφέρον τουλάχιστον από μουσικής πλευράς ή στη βάση ανάπτυξης της σχέσης του ζευγαριού.

WCΙG, το Βrokeback Mountain με αφήνει παγερά αδιάφορο(πως λέμε IceStormed; κάπως έτσι)

vague, το νέο του Νιλ Τζόρνταν μου φαίνεται σαν μίξη του To Wong Foo και του The Crying Game(not so good combination). Αν κι ο Cillian Murphy είναι μορφή.
Για τον νέο Ντάγκουρ Κάρι δεν ξέρω τίποτα, αν το έχεις δει δώσε hints

rainman, αν έχεις δει μόνο το Spirited Away, ψάξε και για πιο παλιές του Μιγιαζάκι, αξίζουν όλες
(το Howl's Moving Castle παίζεται την επόμενη Κυριακή στις Νύχτες Πρεμιέρας).

Βέβαια από τις ανωτέρω 25 έχω αφήσει έξω πολλές που θα παιχτούν στις Νύχτες Πρεμιέρας, soon more details.

12/9/05 09:00  
Blogger lkrory21 said...

Καλός οδηγός για τη νέα σεζόν! Αντε να δουμε τι θα προλάβουμε να δούμε και φέτος! Θα... τριγυρνάς στις "Νύχτες Πρεμιέρας"? Να τα πούμε εκεί γύρω! Καλημέρα!!!

12/9/05 09:36  
Blogger schottkey said...

Καλημέρα
Και που να δεις τις Νύχτες Πρεμιέρας, εκεί κι αν έχει να δεις...
Ναι εκεί θα είμαι, έχω κλείσει ήδη και θέσεις :)

12/9/05 10:32  
Blogger ilias n. said...

vt: ουστ από δω, τα 18 τα'χω κλείσει, ενταξει; :P
schottkey: ο Cillian Murphy μορφή όντως, next big thing κλπ κλπ. Αν θυμάμαι καλά, κάπου έχω διαβάσει ότι παλιότερα έπαιζε με μια μπάντα covers του frank zappa.

12/9/05 12:58  
Blogger schottkey said...

This comment has been removed by a blog administrator.

12/9/05 14:48  
Blogger schottkey said...

Αχα..ώστε αυτό λες του Dagur Kari.
Δεν ήξερα πως είναι δικό του.
Κατάλαβα ποιο λες, είδα χτες την αφίσα της ταινίας στο Άστυ (και το σχόλιο σου επίσης :Ρ~~)

κοίτα να αναφέρεις τους Bang Gang ε;

12/9/05 14:52  
Blogger schottkey said...

Α δεν ξέρω για εσάς αγαπητέ vague tourist, εγώ είμαι Anonymous λαλαλαλα

12/9/05 16:26  
Blogger schottkey said...

χαχαχα
Μ'άρεσε αυτό το Λαλάκης, θα το καθιερώσω :P~~
Κι εξάλλου ποιος ξεμπροστιάστηκε αγαπητέ WCIG; είμεθα μια αγαπημένη οικογένεια :}

12/9/05 19:34  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker