Saturday, August 27, 2005

The year so far














Με την κινηματογραφική σεζόν να πνέει τα λοίσθια και ελάχιστα καλοκαιρινά φιλμ αξιόλογα (οι επανεκδόσεις δε μετράνε) , οι ταινίες που θα έχουν κάτι να μας θυμίζουν για την χρονιά που πέρασε, voila:


1. oldboy-Chan Wook Park
2. Million Dollar Baby-Clint Eastwood
3. Vibrator-Hirochi Ryuichi
4. Sideways-Alexander Payne
5. The Village-M.Night Shyamalan
6. Birth-Jonathan Glazer
7. Collateral-Michael Mann
8. Before Sunset-Richard Linklater
9. The House of the Flying Daggers-Zhang Yimou
10. Head On-Fatih Akin
11. Closer-Mike Nichols
12. Sin City-Robert Rodriguez/Frank Miller
13. Team America:World Police-Matt Stone/Trey Parker
14. Bad Guy-Kim Ki Duk
15. Tokyo Godfathers-Satoshi Kon


Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν έχω δει ορισμένες ταινίες που ίσως έβαζα στις 15 (The Incredibles-Brad Bird, A Very Long Engagement-Jean Pierre Jeunet, 5Χ2-Francois Ozon, Mala Educacion-Pedro Almodovar, The Woodsman-Nicole Cassell, Der Untergang/Η Πτώση-Oliver Hirschbiegel) τις οποίες πιθανότατα θα δω σύντομα εν όψει φθινοπώρου.

Απογοητεύσεις της χρονιάς:



Fahrenheit 9/11-Michael Moore(απλά προπαγάνδα)
Αληθινή Ζωή-Πάνος Κούτρας(σαν πλαστικό παιχνιδάκι)
2046-Wong Kar Wai(η φωτογραφία του Doyle κι η μουσική δεν αρκούν,περίμενα πολλά περισσότερα)
Ju On-Takashi Shimizu(αστείο,καθόλου τρομακτικό)
demonlover-Olivier Assayas(boring as hell)
Ma Mere/Η μητέρα μου-Christophe Onore(no comments).

Αναμονή τώρα για τις Νύχτες Πρεμιέρας του Σεπτεμβρίου, καθώς και για επερχόμενες επιθέσεις από την Ασία (Howl's Moving Castle του Χαγιάο Μιγιαζάκι, 3-Iron του Κιμ Κι Ντουκ, Izo του Τακάσι Μίικε).


Τέλος, 5 εξαιρετικά soundtrack:

1. Mysterious Skin-Harold Budd/Robin Guthrie
2. Birth-Alexandre Desplat
3. oldboy-Young-wook Cho
4. 2046-V/A-Shigeru Umebayashi
5. Ocean's Twelve-David Holmes

29 Comments:

Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

30/8/05 16:14  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

30/8/05 16:44  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

30/8/05 16:47  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

30/8/05 16:49  
Blogger THE NIVA said...

Αναρωτιέμαι ειλικρινά παιδιά τι βρήκατε στο Birth. Το θεώρησα μεγάλη μάπα (με το συμπάθιο) και η ερμηνεία της Nicole δεν αποτελεί άλλοθι ποιότητας. Οι κριτικοί γενικώς το εκθείασαν, λες να μην κατάλαβα κατιτίς;

31/8/05 16:40  
Blogger schottkey said...

Φαντάζομαι κι άλλοι θα έχουν την ίδια άποψη με σένα THE NIVA, και το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για το The Village, ε;

Εμένα προσωπικά η ταινία μου άρεσε όχι για την 'λύση' που δίνεται στο όλο μυστήριο (το οποίο υποπτεύομαι απογοήτευσε τους πολλούς), όσο για την ατμόσφαιρα της, την φωτογραφία, το θέμα που διαπραγματεύεται(το οποίο είναι λίγο weird, αλλά σε κάνει να σκεφτείς πως θα αντιδρούσε ο καθένας μας σε αντίστοιχη περίπτωση με της ηρωίδας), την εξαιρετική μουσική και μερικές έξοχα κινηματογραφημένες σκηνές-η αρχική σεκάνς, η σκηνή στο τέλος στην πλαζ κ.α.

Κριτικές δε διάβασα να σου πω την αλήθεια.
Όσο για την Νικόλ, στη συγκεκριμένη ταινία δε μου άρεσε-αντιθέτως μ'άρεσε ιδιαίτερα η Anne Heche.

1/9/05 09:15  
Anonymous Anonymous said...

The Village rules! Επίσης βρήκα πολύ καλό το Blueberry.

1/9/05 16:04  
Blogger schottkey said...

Το γουέστερν του Γιαν Κουνέν με τον Βενσάν Κασέλ ε;
Βασίζεται σε κόμικ, το κόμικ ήταν ενδιαφέρον.

Πάντως το 'Dobberman' του ιδίου σκηνοθέτη δε μ'άρεσε καθόλου. Πολύ εφετζίδικο!

1/9/05 16:30  
Blogger lkrory21 said...

Το Birth το είδα προχθές σε DVD και αν αφήσουμε λίγο έξω την πλοκή και το αν τελικά ο Σον είναι ή δεν είναι η μετενσάρκωση του συζύγου, είναι πολύ καλή ταινία.Ιδιαίτερα στοιχεία: οι διάφορες σκηνές,οι ερμηνείες, οι μεγάλες σε διάρκεια λήψεις και τα εκτεταμένα close-up στο πρόσωπο της Νικολ και φυσικά η μουσική(απίστευτη).

Το Village μ' άρεσε επίσης ειδικά για την υπόνοια ότι το κακό είναι εξ αρχής μέσα μας.

2/9/05 09:47  
Blogger schottkey said...

Ναι, το σάουντρακ του Desplat αξίζει πολλά.

Όσο για το Σκοτεινό Χωριό, νομίζω ότι θάφτηκε λόγω promotion. Όταν παρουσιάζεις μια τέτοια ταινία ως θρίλερ/τρόμου λογικό είναι να απογοητευτεί ο θεατής (αν και είμαστε υπερβολικοί οι Έλληνες, έτυχα σε προβολή που στο τέλος της ταινίας τη γιούχαραν άγρια επί κανά 10λεπτο-προφανώς περίμεναν να δουν το The Ring).

2/9/05 12:12  
Blogger schottkey said...

You can't always get what you want.
Εξάλλου κι ο ίδιος ο Desplat πέρα από το Birth ή το Girl with a Pearl Earring έχει κάνει score για το Hostage ή για το The Upside of Anger, isn't it so 'vague'? :}

3/9/05 14:29  
Blogger Μαρκησία του Ο. said...

Δεν σου άρεσε το 2046? χμμμ....

πάντως αν είχες δει την Πτώση, την Κακή Εκπαίδευση και το Woodsman, σίγουρα θα τα έβαζες στη λίστα σου...

Βρήκες το soundtrack του Old Boy??? πού;;

5/9/05 21:06  
Blogger schottkey said...

Για το Woodsman δεν ξέρω, ο Almodovar είναι μια έτσι μια αλλιώς, όσο για την Πτώση μου φάνηκε κάπως βαρετό και το απέφυγα-αν και το Πείραμα του Χιρσμπίγκελ μ'άρεσε πάρα πολύ. Πάντως είδα τους Ατέλειωτους Αρραβώνες και πρέπει να πω πως ήταν καλύτερο απ'ότι περίμενα.

Το 2046 είναι πιστεύω κλασική περίπτωση ταινίας που ο σκηνοθέτης έχει χάσει τον έλεγχο στο το τι θέλει πραγματικά να κάνει, με αποτέλεσμα να φτιάξει ένα χάος εικόνων ασυνάρτητων μεταξύ τους, που μπορεί να μοιάζει ηθελημένο και 'καλλιτεχνικά επιτηδευμένο', αλλά για μένα είναι απλά ένα χάος(το κομμάτι που αφορά το μέλλον και τα sci-fi δεδομένα τα αφήνω ασχολίαστα). Αν δεις την υπόλοιπη φιλμογραφία του, εύκολα συμπεραίνεις πως είναι η πιο αδύναμη ταινία του.

Όσο για το ost του oldboy, μου το έφεραν πριν 3-4 μήνες από Ιαπωνία, δεν κυκλοφορούσε πουθενά στην Ευρώπη, ούτε μέσω Amazon. Αλλά έχω την εντύπωση ότι το έχω δει πια σε δισκάδικα της Αθήνας, έψαξες καλά;

6/9/05 09:39  
Blogger Hector Drone said...

Συμφωνώ στα περισσότερα [κάποια δεν τα είδα], αλλά διαφωνώ καθέτως για το Before Sunset – με διαφορά η χειρότερη ταινία του Linklater και μία ηχηρή απογοήτευση για όσους είχαμε ενθουσιαστεί πριν από δέκα χρόνια με το πρώτο.
Και στα soundtracks οι επιλογές είναι ορθότατες – οπωσδήποτε όμως πρόσθεσε στη λίστα το Friday night light από τους Explosions In The Sky…
Για το Village να ξεκαθαρίσουμε ότι η ταινία σάρωσε στα ταμεία, οπότε ίσως οι αντιδράσεις που αναφέρετε να ήταν περιστασιακές… Προσωπικά το βρήκα μέτριο, αλλά είχε δυο-τρεις εξαιρετικές σκηνές και ερμηνείες, ενώ βγάζω τον καπέλο στο σκηνοθέτη που με το χαμηλότερο δυνατό budget τινάζει το box office στον αέρα!!!
Tέλος, ναι, το σάουντρακ του Old Boy κυκλοφορεί κανονικά στη χώρα μας [αναζήτησε ένα μωβ digipack χωρίς καμία πληροφορία στο εξώφυλλο]

6/9/05 12:54  
Blogger schottkey said...

Και το Before Sunrise δεν είχε πρωτοπαιχτεί στις Νύχτες Πρεμιέρας; Πρέπει να πω πως ενθυμούμενος τη φιλμογραφία του Λινκλέιτερ, κι εκτιμώντας τη διάθεση γραφικής αναπαράστασης των '70s στο Dazed and Confused, το Slacker ως απεικόνιση μιας 'bored' γενιάς, και το Waking Life ως ένα ωραίο κινηματογραφικό πείραμα, ότι οι ανωτέρω ταινίες ήταν less or more βαρετές..(για να μη μιλήσω για το School of Rock και το παιδαριώδες χιούμορ του).
Το Before Sunset μου άρεσε κυρίως διότι ήταν σύντομο κι ουδέποτε παίρνει σαν φιλμ τον εαυτό του σοβαρά. Βέβαια βρίσκω τον Ethan Hawke ψιλοξενέρωτο, όμως το Παρίσι έμοιαζε υπέροχα κινηματογραφημένο κι οι διάλογοι ήταν ανώτεροι του Waking Life. Επίσης το τέλος αν και κάπως απότομο ήταν σούπερ, όπως άρμοζε σε μια τέτοια ταινία.

Περιμένω να δω πως θα χειριστεί ο Λινκλέιτερ το A Scanner Darkly του Φιλιπ Κ. Ντικ, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνική με το Waking Life (τα σημάδια δεν είναι θετικά βέβαια: πρωταγωνιστεί ο Keanu Reeves..)

Για το The Village δεν είμαι αντικειμενικός νομίζω, εδώ μο άρεσε ακόμα και το Signs :)
Το Friday Night Lights έχει παιχτεί στην Ελλάδα; Δεν έχω ακούσει κάτι από το σάουντρακ. Any clues?

To ost του oldboy έχει εξαιρετικό artwork.
Κανένας που να είδε το Vibrator ή το Tokyo Godfathers;

6/9/05 14:23  
Blogger Hector Drone said...

Θα το κάνει μια χαρά του Philip K. Dick, μην ανησυχείς – είναι καλός σκηνοθέτης. Το Before Sunset δεν μου άρεσε γιατί όχι μόνο το βρήκα αφόρητα αφελές [δέκα χρόνια μετά δύο ξένοι αδυνατούν να ξεπεράσουν ένα one night stand – αν είχαν επενδύσει τόσα σε αυτό, ας μας δείξει το επόμενο πρωί τι χλαπάτσες έχουν να έρθουν…] αλλά γιατί στην ουσία κατέστρεψε αυτό το όμορφο feeling που σου άφηνε η πρώτη ταινία [και παράλληλα το υπέροχο δικαίωμα να γυρίζεις εσύ το sequel στο μυαλό σου]. Σε καμία περίπτωση μην το πάρεις προσβλητικά, αλλά τη θεωρώ ταινία για κοριτσάκια 30 ετών [if u catch my drift]. Το Friday night lights δεν παίχτηκε ποτέ στη χώρα μας. Βγαίνει αυτό το μήνα σε dvd, όμως – ο Billy Bob Thorton δήλωσε ότι είναι η ταινία για την οποία είναι περισσότερο υπερήφανος στην καριέρα του! Το σάουντρακ κυκλοφορεί κανονικά από τη Universal. Οι Explosions In The Sky είναι αμερικανάκια σε στυλ Mogwai, λίγο πιο αιθέριοι. Έχουν βγάλει ένα άλμπουμ και στη Bella Union…

6/9/05 16:47  
Blogger schottkey said...

I do catch your drift, αλλά ας το δούμε διαφορετικά: Εγώ δεν έκανα τη σύνδεση με την 1η ταινία(πάνε και πολλά χρόνια από τότε), την είδα ως αυτούσια και μοναδική. Σαν να μην είχες δει το πρώτο επεισόδιο, ας το πούμε έτσι. Αν εξαιρέσουμε την απιθανότητα της συνάντησης σε μια άλλη πόλη μετά από τόσο καιρό, η επανένωση των δύο χαρακτήρων ξεκινά από μηδενικό σημείο και πιστεύω πως έχει ρεαλιστική βάση καθότι δεν στολίζεται με στοιχεία παραμυθιού ή τυπικού ρομάντζου, αλλά μιλά απλά για 2 ανθρώπους που κάποτε κοιμήθηκαν μαζί, με όσα αυτό κουβαλά μαζί του, και με διαλόγους καθόλου βαθυστόχαστους ή αντίθετα κοινότυπα ρηχούς. Και νομίζω πως το αίσθημα να γυρίζεις εσύ το sequel στο μυαλό σου εδώ είναι πολύ πιο ισχυρό, καθότι μετά το τέλος της ταινίας μπορείς να φανταστείς και να πλάσεις εσύ όπως θες τη συνέχεια (κι η αναφορά στη Νίνα Σιμόν ήταν really delicate i think..).

Για το Α Scanner Darkly ως θετικό βρίσκω ότι θα το γυρίσει στο format του Waking Life. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, πιστεύω θα είχαμε απλά ένα νέο Johnny Mnemonic..(δεν είναι τυχαίο ότι και σ'αυτό πρωταγωνιστούσε ο Κιάνου).

Την ταινία δεν την έχω δει, θα την ψάξω σε dvd για να τεστάρω και τη μουσική-μου ακούγεται πολύ καλό αυτό το 'Αμερικανοί Mogwai' (αν και μεταξύ μας είναι πικρή ιστορία τα πόσα αναζητώ πλέον μόνο σε dvd..)

6/9/05 17:11  
Blogger schottkey said...

Για το oldboy δεν ξέρω τι να πω. Έχω την εντύπωση πως έχει γίνει mainstream πια, την έχει δει τόσος κόσμος, κοντεύει να γίνει το Pulp Fiction των τελευταίων ετών (δεν κάνω σύγκριση-σαν hype το λέω). Θα έλεγα ότι μου άρεσε για διαφορετικούς λόγους απ'ότι άρεσε στους πολλούς, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα..

Φαντάζομαι οι μπλεγμένες σκηνές από τόσες ταινίες θα έχουν φτιάξει βίντεο κλιπ στο μυαλό σου..(Michel Gondry style :)

7/9/05 10:48  
Blogger schottkey said...

Α-χα..(όχι το γκρουπ)
Ελπίζω τουλάχιστον το βίντεο κλιπ του μυαλού να μην είναι κάτι στο στυλ του Land of Confusion ή του Sledgehammer...

7/9/05 11:12  
Blogger Hector Drone said...

Χαχαχα, ναι, αλλά τι ωραία αυτά τα βίντεο, ε; Και τα δύο…

7/9/05 11:40  
Blogger schottkey said...

Σπουδαία. Και τα δύο.
Μήπως να το γυρίσουμε σε quiz του στυλ "ποια βίντεο κλιπ έχει γυρίσει ο Michel Gondry;" ή "καλύτερο βίντεο ever";

7/9/05 12:37  
Blogger schottkey said...

Ευτυχώς είπες το Blow Up (το οποίο είχε μουσική Herbie Hancock αν θυμάμαι καλά) κι όχι τίποτα Zabriskie Point..

Το Blade Runner θα μπορούσε να είναι και το καλύτερο διαφημιστικό ever ;)

7/9/05 15:55  
Blogger schottkey said...

Thanx a lot.
Φαντάζομαι (σχεδόν)όπου κυκλοφορούν όλοι, ίσως με μεγαλύτερη περιέργεια για εξερεύνηση από τον μέσο όρο..

7/9/05 18:24  
Blogger Hector Drone said...

White Car, now I got it. You use blogs in order to scout for young soul rebels/talents for your mag... What a clever idea!!! Way to go! :-)

8/9/05 16:03  
Blogger schottkey said...

For young soul rebels?

Come on eileen! ε..Hector εννοώ..

8/9/05 16:08  
Blogger schottkey said...

Το εξώφυλλο ήταν πολύ working class hero, huh?

Για το Don't Stand Me Down τι γνώμη έχετε;

9/9/05 13:55  
Blogger Hector Drone said...

Επτά στα δέκα, για μένα. Το ξέρω ότι πήγε να πάρει διαστάσεις cult μύθου, με την επανέκδοση της creation, την επανέκδοση της επανέκδοσης από την emi με τα bonus tracks κτλ, αλλά πέρα από το γενναίο του εγχειρήματος, δε ξέρω αν είναι σπουδαίος δίσκος. Ίσως αν τον άκουγα τότε που είχει βγει να μου είχε πάρει τα μυαλά. Μάλλον τώρα χάνω κάτι. Αλλά είναι καλό άλμπουμ, έτσι; Με προσωπικότητα, συνοχή και στόχο. Μην παρεξηγηθώ…
Από την άλλη, έχω να το ακούσω τόσο πολύ καιρό που ίσως και η άποψή μου να είναι άκυρη somehow… [καλά, μπορεί να είναι ούτως ή άλλως, αλλά λέμε…]

9/9/05 14:29  
Blogger Hector Drone said...

Btw, το blow up είχε super groovy score από herbie hancock. Στην επανέκδοση βρέθηκε χώρος και για τα τραγούδια των Yardbirds!!!

9/9/05 14:30  
Blogger schottkey said...

OK. Ήθελα μια άποψη γιατί πιστεύω ότι είναι ένας μέτριος δίσκος. Κάπου είχα διαβάσει διθυραμβικές κριτικές και μου φάνηκε υπερβολικό. Πιθανόν κι εγώ να το αδικώ γιατί όντως πάει καιρός που είχα ακούσει κομμάτια του (και δύσκολα ακούς κάτι στο ράδιο ας πούμε). Αυτό πάντως που τους αναγνωρίζω είναι ότι πάντα υπήρξαν μπάντα με πολύ ιδιαίτερο ήχο.

Herbie Hancock iz a genius. Rock it!

9/9/05 15:30  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker