Monday, September 12, 2005

Νύχτες Πρεμιέρας 2005

Δε θυμάμαι ποια ήταν η πρώτη ταινία που είδα στις Νύχτες Πρεμιέρας. Το The Opposite of Sex; Πιθανόν. Την επόμενη χρονιά πρέπει να είδα το Kids του Larry Clark..ή μήπως ήταν την πρώτη χρονιά αυτό; μήπως το Loss of Sexual Innocence του Mike Figgis; Δε θυμάμαι..
Πάνε και τόσα χρόνια από το 1995 που βολοδέρνω στις αίθουσες. Το θέμα είναι πως εδώ και τόσα χρόνια, παραμένει το σημαντικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πρωτεύουσας.

Φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας μοιάζουν πιο δυνατές από ποτέ. Από ένα πυκνό αλλά πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, μερικές επιλογές:
























  • Αρκετές πρεμιέρες, συμπεριλαμβανομένων των: Broken Flowers του Jim Jarmusch με τον Bill Murray και την Jessica Lange, το αντιρατσιστικό Crash του Paul Haggis με Matt Dillon και Sandra Bullock, το The Brothers Grimm του Terry Gilliam, το Last Days του Gus Van Sant με τον Michael Pitt σε έναν ρόλο-υπόνοια για τις τελευταίες μέρες του Kurt Cobain, , το Cinderella Man του Ron Howard με τον Russell Crowe σε ρόλο πυγμάχου και την Renee Zellweger, το Factotum του Bent Hamer με τον Matt Dillon στον ρόλο του Charles Bukowski, το βραζιλιάνικο Cidade Baixa του Sergio Machado, το Lords of Dogtown της σκηνοθετιδος του Thirteen Catherine Hardwicke, και το The Ballad of Jack and Rose της Rebecca Miller με πρωταγωνιστή τον σύζυγό της Daniel Day Lewis.

  • Μουσικά ντοκιμαντέρ: το Amazing Grace για τον αδικοχαμένο Jeff Buckley, το βρετανικό George Michael: A Different Story, το 4ωρο(!) No Direction Home του Martin Scorsese για τον Bob Dylan, το Screaming Masterpiece για την μουσική σκηνής της Ισλανδίας, το The Approaching of the Hour για την ελληνική ροκ μουσική σκηνή, το Punk:Attitude για τις απαρχές της πανκ, καθώς και το Rize του φωτογράφου David Lachapelle για το krumping (ένα είδος ταχύτατου αφροαμερικανικού χορού).

  • Αφιέρωμα στον Kim Ki Duk με 11 ταινίες-ξεχωρίζουν τα 3-Iron, The Bow(Το Τόξο), The Isle(Το Νησί), Address Unknown, Real Fiction, Wild Animals, Birdcage Inn.

  • Αφιέρωμα στον Jean Renoir, με κλασικές ταινίες του, όπως Ο Κανόνας του Παιχνιδιού, Η Μεγάλη Χίμαιρα και το Ανθρώπινο Κτήνος.





















  • Τρεις ταινίες του Takashi Miike, το περίεργο Izo, το ολοκαίνουργιο The Great Yokai War και τη συνεισφορά του στο τρίπτυχο του Three..Extremes (οι άλλοι δύο είναι ο Chan-Wook Park κι ο Fruit Chan).

  • Εξαιρετικά θρίλερ, όπως το αιματοβαμμένο γαλλικό Haute Tension (Υψηλή Ένταση) του Alexandre Aja, το ρωσικό βαμπιρικό Night Watch(Οι Φύλακες της Νύχτας) του Timur Mekmambetov και τη διασκευή του Walter Salles στο γιαπωνέζικο Dark Water του Hideo Nakata(σκηνοθέτης επίσης του αυθεντικού The Ring) με την Jennifer Connelly.

  • Πρόσφατες παραγωγές από την Ασία, όπως το Howl’s Moving Castle του Hayao Miyazaki, το Crying Fist του Seung-wan Ryoo με τον πρωταγωνιστή του oldboy σε έναν ρόλο πρώην πυγμάχου, το Hidden Blade του Yohji Yamada, και την υπεράνω πάσης περιγραφής κωμωδία Kung Fu Hustle του Stephen Chow.

  • Αρκετές ανεξάρτητες παραγωγές από Αμερική κι όλο τον κόσμο: το The King του James Marsh με τον Gael Garcia Bernal, το When Will I Be Loved του James Toback με την Neve Campbell, το σκληρό A Hole in My Heart του Lukas Moodysson, το Top Spot της γνωστής Βρετανίδας εικαστικού Tracey Emin, και το Drawing Restraint 9 του Matthew Barney (της άγνωστης στην Ελλάδα σειράς Cremaster) με πρωταγωνίστρια τη σύζυγο του Bjork.

  • Σε νέες κόπιες κλασικές ταινίες, όπως το Rocky Horror Picture Show, το Beyond the Valley of the Dolls του Russ Meyer και το σπάνιο Soy Cuba του Mikheil Kalatozhisvili.























  • Επίσης, μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους της χρονιάς, ένα αφιέρωμα στους σπουδαίους αδερφούς Quay (rings a bell?), το ακραίο What Is It? του Crispin Glover, το λαβυρινθώδες Mirrormask του Dave McKean σε συνεργασία με τον Neil Gaiman καθώς κι ένα αφιέρωμα στον πρωτοπόρο του κινούμενου σχεδίου Chuck Jones (Bugs Bunny, Duffy Duck, Coyote etc.)


Είναι σχεδόν αδύνατο βέβαια να δει κάποιος τόσες πολλές ταινίες, οπότε αναγκαστικά καταφεύγει σε επιλογές. Ειδικά φέτος, το πρόγραμμα στηρίζεται (οι ενδιαφέρουσες ταινίες τουλάχιστον) στις αίθουσες του Δαναού κι όχι στο δίπτυχο Απόλλων/Αττικόν. Κι αν ξεκινά το φεστιβάλ κάπως νωθρά, το τελευταίο ειδικά τριήμερο αποζημιώνει.

Περισσότερα, στο site του φεστιβάλ: www.aiff.gr
Let the film roll…


18 Comments:

Blogger schottkey said...

OK, προσφέρω ενδοφλέβιες ενέσεις καφεΐνης (σωληνάκι 2 μέτρων), μετακινήσεις από Απόλλων/Αττικόν σε Δαναό (όχι ράδιο Μπλάκμαν), τσιπς με σιγαστήρα κ.α.

πληροφορίαι εντός(βλέπε mail)

14/9/05 14:08  
Blogger schottkey said...

Όχι αγαπητέ WCIG, απλά μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για το πουλμανάκι και τα τσιπς κ.α. εις το e-mail του χρήστη(if u can see my profile)

14/9/05 15:10  
Blogger Rainman said...

Και αυτό με τις θέσεις που φέτος λέει θα είναι αριθμημένες τι είναι? Εγώ θέλω να κάθομαι όπου μ' αρέσει ανάλογα με την ταινία, τον κινηματογράφο, την παρέα κλπ. :-(

schottkey, στις υπηρεσίες που παρέχετε μήπως περιλαμβάνεται δείπνο υπό το φως των κεριών με τον Daniel Day Lewis?

14/9/05 21:26  
Blogger schottkey said...

Rainman, απλά εκδίδουν αριθμημένα εισιτήρια φέτος για να αποφύγουν το συνωστισμό, τους καθήμενους στα πλάγια, στο πάτωμα κτλ.
Αν κάποια ταινία σε ενδιαφέρει και φοβάσαι ότι πηγαίνοντας 10 λεπτά πριν πιθανόν να μη βρεις εισιτήριο, καλό είναι να το αγοράσεις από τώρα-κάτι που δεν ίσχυε πέρσι.

Όσο για τον Daniel Day Lewis...είσαι σίγουρη; τον είδα με τα γένια και φοβήθηκα..
Αλλά για σένα κάτι θα κάνουμε :)

15/9/05 09:05  
Blogger schottkey said...

Μια χαρά το πρόγραμμά σου.
Κι εγώ έτσι σκεφτόμουν, ας όψεται η δουλειά όμως αύριο..
Το 'Izo' είναι λίγο ακαταλαβίστικο, αναμένουμε κριτικές..

15/9/05 11:23  
Blogger ilias n. said...

εμένα για το cronicas με κόβω. Leguiziamo rules!

15/9/05 15:28  
Blogger lkrory21 said...

Εμένα θα με βρείτε εκεί γύρω το Σ/Κ μιας και σήμερα-αύριο είναι δύσκολο λόγω υποχρέωσων. Αναμένουμε καταιγισμό από reviews από αύριο, ε? Καλές ...πρεμιέρες!

15/9/05 16:48  
Blogger schottkey said...

Κι εγώ σήμερα μάλλον δε θα μπορέσω, προέχουν άλλα, αν κι ήθελα πολύ να δω το Izo.

noheathen, ο Leguizamo έχω ακούσει πως στη συγκεκριμένη ταινία δίνει ρέστα..

WCIG κι εγώ από το Haute Tension λέω να ξεκινήσω..Will I see anybody there?

15/9/05 18:38  
Blogger ilias n. said...

τελικά δεν είδα το Cronicas, αλλα είδα το Bullet Boy, το οποίο και μου φάνηκε καλούτσικο. Ωραία φωτογραφία, ωραία μουσική (Massive Attack είναι αυτοί), σφιχτοδεμένη πλοκή (τίποτα ιδιαίτερο βέβαια).

16/9/05 16:39  
Blogger schottkey said...

Το Bullet Boy πρέπει να ναι απλά ένα συμπαθητίκό βρετανικό εργάκι για ghetto, γειτονιές, μουσική κτλ.

Το Crying Fist δηλαδή δε λέει πολλά ε; Έλεγα μήπως το έβλεπα σε επανάληψη αλλά μπα..

Είμαι μεταξύ A Hole in My Heart και Haute Tension, αλλά μάλλον προς Δαναό με βλέπω. WhiteCar κράτα θέσεις!

16/9/05 16:52  
Blogger schottkey said...

Πήγες κι εσύ για την Υψηλή Ένταση και είδες το Three Extremes ε;

Εγώ πήγα, μου είπαν πως είναι κατεστραμμένη η κόπια και καθότι έχω κλείσει εισιτήριο για το Three για το άλλο Σάββατο, πήγα Αττικόν για το A Hole In My Heart, το οποίο ήταν επιεικώς απαράδεκτο..

19/9/05 00:54  
Blogger schottkey said...

Σήμερα δε νομίζω να δω κάτι, από Πέμπτη-Παρασκευή τώρα, στο Rize κτλ.

Είδε κανείς Izo-Mirrormask-Night Watch;

19/9/05 20:07  
Blogger schottkey said...

sort of..
in a bad mood i'd say

21/9/05 17:59  
Blogger schottkey said...

Mμμ..ο χώρος εδώ δεν ενδείκνυται..

22/9/05 14:09  
Blogger schottkey said...

Χμμ δεν ξέρω για απόψε, τα κέφια είναι σε λίμιτ ντάουν..
Αύριο τι βλέπεις;

22/9/05 19:29  
Blogger schottkey said...

Μμμμ
send an e-mail here so i can give some hints:
theschottkey at yahoo.com

22/9/05 20:34  
Blogger schottkey said...

τζίζας, έχει γεμίσει η πόλη εφαψίες!

26/9/05 16:30  
Anonymous Anonymous said...

an kai ysteroxrona poly, anarwtiemai to 4 to rwsiko afto diamantaki tou protoemfanizomenou ekeinou skhnotheti, den to eide kaneis..?

8/5/08 01:12  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker