Tuesday, June 10, 2008

synch

Όχι το φεστιβάλ που ξεκινά την Παρασκευή.




Ο συγχρονισμός των μετρονόμων, με το απλό «τρικ» δύο μεταλλικών κουτιών μπίρας, βασίστηκε στην θεωρία του εκκρεμούς του Christiaan Huygens, από το 1657 ήδη. Δες εδώ μια μικρή εξήγηση.



Το παρακάτω, ονομάζεται ‘György Ligeti-Poème Symphonique For 100 Metronomes’, κι είναι βασισμένο σε ένα κομμάτι που έγραψε ο György Ligeti το 1962.



Η εκτέλεση του έργου του Ligeti έγινε για πρώτη φορά στην Ολλανδία, το 1963. 32 χρόνια μετά την πρεμιέρα, ο Gilles Lacombe έφτιαξε αυτό το μικρό installation, πάνω στο έργο του Ligeti. Αν μπεις στο βίντεο του YouTube και διαβάσεις τα σχόλια, θα έρθεις αντιμέτωπος με το αιώνιο ερώτημα: “is it art?”

Όταν το έργο του Ligeti παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, το 1963, μετά το τέλος του κονσέρτου κι αφού είχε ακουστεί το τελευταίο «τικ-τοκ» του τελευταίου μετρονόμου, μετά από μια περίοδο σιωπής, το κοινό ξέσπασε σε αποδοκιμασίες και απειλές. Το κονσέρτο δεν μεταδόθηκε ποτέ. (via ubu.com)

3 Comments:

Blogger emptyscreen said...

σαν να πέφτει χαλάζι ακούγεται... και μετά βγήκε ο ήλιος!

10/6/08 10:34  
Blogger schottkey said...

Έχουμε και βροχή, αν θέλετε..

11/6/08 11:31  
Blogger emptyscreen said...

ααα σας ευχαριστώ!
μου αρέσει πολύ η βροχή, οι αστραπές, τα μπουμπουνητά και ο αέρας που σφυρίζει ανάμεσα από δέντρα και διασχίζει την πόλη...
το χαλάζι είναι η αλήθεια το βαριέμαι λίγο :)

11/6/08 16:31  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker