Friday, September 08, 2006

Νύχτες Πρεμιέρας 2006

Οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας (20 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου), έχουν ως επίκεντρο ένα αφιέρωμα στο queer cinema, με ταινίες απ’όλο το φάσμα του όρου (όσο ελαστικά μπορεί να είναι τα όρια της έννοιας ’queer’ βέβαια).
Ξεκινώντας από την 1η μέρα με το ντοκιμαντέρ 'Fabulous! The Story of Queer Cinema’ , και το ‘Go Fish’, μέχρι το ’Lonesome Cowboys’ του Andy Warhol (πρόδρομος του Brokeback;) και το ‘Totally Fucked Up’ του Gregg Araki. Ακόμα, υπάρχει το κλασικό ‘Scorpio Rising’ του Kenneth Anger, και το ‘Pink Narcissus’ του James Bigwood.

Photobucket - Video and Image Hosting

Το μουσικό κομμάτι του φεστιβάλ περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ ‘loudQUIETloud’ για τους Pixies, το ‘Heart of Gold’ του Jonathan Demme αφιερωμένο στον Neil Young, το ντοκιμαντέρ ‘Glastonbury’ για το γνωστό φεστιβάλ (με εμφανίσεις από Bjork, David Bowie, James Brown), το ‘Dave Chapelle’s Block Party’, σκηνοθετημένο από τον Michel Gondry και εμφανίσεις από Lauryn Hill, Common, Erykah Badu, το ‘When the Road Bends..’ , μουσικό αφιέρωμα στην τσιγγάνικη μουσική, και το ‘Air Guitar Nation’ με αναφορά στο Αir Guitar (..)πρωτάθλημα που γίνεται στη Φινλανδία.

Δύο ακόμη αφιερώματα: στον Preston Sturges με τα περίφημα ‘Sullivan’s Travels’ και ‘The Palm Beach Story’, αλλά και τα ‘The Great McGinty’, The Miracle of Morgan's Creek, ‘Hail The Conquering Hero’, ‘Unfaithfully Yours’, και ‘The Lady Eve’, καθώς και στον Ιάπωνα Toshiaki Toyoda, με τα φιλμ ‘9 Souls’, ‘Blue Spring’, ‘Pornostar’,‘Hanging Garden’ και ‘Unchain’ .

Σε πρώτη προβολή, η νέα ταινία του Pedro Almodovar ‘Volver’ με την Penelope Cruz, το ‘Science of Sleep’ του Michel Gondry με τον Gael Garcia Bernal, η κινηματογραφική μεταφορά της τηλεοπτικής σειράς ‘Miami Vice’ από τον Michael Mann με τον Colin Farrell και τον Jamie Foxx στους ρόλους του Don Johnson και Edward James Olmos αντίστοιχα (μέτριες κριτικές πάντως), το ‘Black Dahlia’ του Brian De Palma βασισμένο στο βιβλίο του James Ellroy με την Scarlet Johansson, το animated ‘A Scanner Darkly’ του Richard Linklater με τον Keanu Reeves σε μια ιστορία βασισμένη σε διήγημα του Philip K.Dick, το ‘Lonely Hearts’ του Todd Robinson με John Travolta και Salma Hayek,και το σπονδυλωτό ‘Paris, je t’aime’ που κλείνει το φεστιβάλ, σκηνοθετημένη από 20 σκηνοθέτες (Alexander Payne, Gus Van Sant, Tom Tykwer, Walter Salles κ.α.), με 5 λεπτά στον καθένα να αναπτύξει μια ιστορία για το Παρίσι.

Photobucket - Video and Image Hosting

Στο πεδίο θρίλερ/τρόμου οι φετινές συμμετοχές περιλαμβάνουν το ιαπωνικό ‘Black Kiss’ με έναν serial killer να δημιουργεί έργα τέχνης από τα πτώματα των θυμάτων του, το ‘The Lost’ του Chris Sivertson από την ομώνυμη νουβέλα του Jack Ketchum, το γαλλικό ‘Ils’ (το οποίο βαδίζει στα ίδια μονοπάτια που χάραξε το περσινό ‘Haute Tension’ του Alexandre Aja), το σουηδικό ‘Storm’, και το ελληνικό gore ‘Brutal’.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβολές παλαιότερων ταινιών, όπως το σπάνιο ‘Battle of Algiers’ του Gillo Pontecorvo, το ‘Performance’ του Nicolas Roeg, το θρίλερ ‘Seconds’ του John Frankenheimer από το 1966, το ρωσικό cult ‘Viy’, το απερίγραπτο ‘Thundercrack!’ του Curt McDowell και το τσέχικο ‘Daisies’ του 1966, της Vera Chytilova.
Επίσης, 4 ακόμα ντοκιμαντέρ, το ‘The Pervert’s Guide to Cinema’ με αφηγητή τον Slavoj Zizek (για όσα ακριβώς λέει ο τίτλος), το ‘This Film Is Not Yet Rated’ με αντικείμενο την αμερικανική Επιτροπή Λογοκρισίας, το gay oriented ‘Before Stonewall’ και το ‘Δέλτα’ του Γιώργου Αυγερόπουλου για τα τεκταινόμενα στο Δέλτα του Νίγηρα.

Photobucket - Video and Image Hosting

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του φεστιβάλ ίσως αποδειχθούν μικρότερου βεληνεκούς ταινίες (όπως κάθε χρόνο): ξεκινώντας από το ‘Red Road’ της Andrea Arnold και το προκλητικό ‘Shortbus’ του δημιουργού του ‘Hedwig and the Angry Inch’ John Cameron Mitchell (και τα 2 κατευθείαν από τις Κάννες), τη Γεωργιανή έκπληξη ‘Tzameti’ του Gela Babluani (με πολύ καλές κριτικές), και το ‘Brothers of the Head’ βασισμένο σε νουβέλα του Brian Aldiss (συγγραφέα του ‘Super Toys Last All Summer Long’ στο οποίο βασίστηκε το ‘A.I.’ του Steven Spielberg), με την ιστορία ενός μάνατζερ που προμοτάρει σιαμαίους για rock’n’roll σταρ. Από το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά έρχονται το ‘Half Nelson’ του Ryan Fleck με τον Ryan Gosling, το βραβευμένο στο Sundance ‘Brick’, την κωμωδία ‘Thank You For Smoking’ για την αντικαπνιστική υστερία (με πολύ καλό καστ), και το ‘Stephanie Dailey’ με την Tilda Swinton-ακόμα: το ‘Sieben Himmel’, το υποψήφιο για 11 γερμανικά βραβεία ‘The Life of Others’ με θέμα την κατασκοπεία στην Ανατολική Γερμανία, το ισλανδικό ‘Huldufolck’, το ιδιόμορφο και βραβευμένο στις Κάννες ‘Den Brysomme Mannen’, σε ειδική προβολή το ‘Der Kick’ του Andres Veiel με θέμα τη δολοφονία ενός 16χρονου από δύο συνομήλικους του, το πολύ ενδιαφέρον δράμα ‘Der Freie Wille’, καθώς και τα ‘Falkenberg Farewell’, ‘Sommer 04’, ‘Swedish Auto’, ‘Slumming και την βρετανική κωμωδία ‘Severance’.
Επίσης, το εξαιρετικό ‘Paprika’ του μετρ του είδους Satoshi Kon (εδώ ένα τρέιλερ), και το stop-motion animation ‘Blood Tea and Red String’.

more info: www.aiff.gr

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Η νεοεισερχομενη εταιρεια επινοικιασης εργαζομενων adeho εμφανιζεται στους τοιχους της Θεσσαλονικης και προκλητικα παραπλανει τους εργαζομενους για νεες θέσεις εργασίας. Μαλιστα επιλεγει να κανει το ντεπουτο της στην Ελλαδα μεσω της Διεθνους Εκθεσης Θεσσαλονικης και περιφανευεται οτι καινοτομει βγαινοντας στην πολη και στεινοντας το περιπτερο της στην Καμαρα αντι για τους χωρους της ΔΕΘ. Τελος καλει οσους ψαχνουν για δουλεια να προσελθουν την Παρασκευη στις 20.00, την ημερα των εγκαινιων της ΔΕΘ στην Καμαρα.
εδω ειναι το site της καταπτηστης εταιρειας : www.adeho.gr
Πιστευω οτι εν'οψη των πορειων της ΔΕΘ οφειλουμε να της δωσουμε την καταληλη απαντηση

δειτε επισης
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=565252

8/9/06 13:44  
Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Για την εν λογο εταιρια τωρα εμαθα το τι ειναι.
Στο Φεστιβαλ ομως κατι μου λεει οτι θα τα δωσω τα 60 ευρωπουλα για να βγαλω διαρκειας...
Μην ξεχνας και τις Μικρες Πρεμιερες που ειναι το μελλον του Νεου Ελληνικου Κινηματογραφου που εχει παρα πολλα να πει...

Κανε και μια βολτα απο το www.bigbang.gr

8/9/06 14:03  
Blogger kolk said...

και μένα πρώτη φορά μου φαίνεται τόσο ενδιαφέρον το πρόγραμμα!
ελπίζω να μην φάμε πόρτες πάλι όπως κ πέρσι!

τι είναι ακριβώς αυτή η εταιρεία;

8/9/06 14:41  
Blogger enteka said...

grrr (που δεν θα είμαι αθήνα)
πάντως κι εμένα σούπερ ενδιαφέρον πρόγραμμα

8/9/06 16:40  
Blogger schottkey said...

Για την εταιρεία adeho ούτε εγώ γνωρίζω κάτι περαιτέρω, το 1ο comment τα λέει όλα.

πρεζα tv, αν ισχύει το διαρκείας με 60 ευρώ για 24 ταινίες, σαφώς συμφέρει (μιας και φέτος κάθε προβολή είναι στα 6 ευρώ). Οι μικρές πρεμιέρες είναι σταθερή αξία. θενξ για το λινκ.

enteka (και kolk) το πρόγραμμα μου μοιάζει λίγο βαρετό φέτος, αλλά αυτό θα φανεί όπως κάθε χρονιά στην πορεία.

kolk, τι πόρτα έφαγες; δεν είχες μαζί σου ταυτότητα πάλι και δε σε έβαλαν;

10/9/06 23:26  
Anonymous Anonymous said...

γιατί ποιοι είναι κ θέλουν κ ταυτότητα; η αστυνομία της κουλτούρας;

όχι έφαγα πόρτα μαζί με κάτι φίλους στο Faces αν θυμάμαι καλά γιατί αποφάσισε να το δει όλη η Αθήνα ετεροχρονισμένα λες και η νετ δεν το είχε προβάλει ποτέ! Έστησα κ έναν άλλο φίλο μου που με περίμενε μέσα κ μου είχε βρει κ θέση!

Απο κεί κ πέρα το σκέφτηκα να πάω ακόμη και miyazaki που συνήθως για τέτοιες ταινίες δεν το σκέφτομαι καθόλου οπότε γενικά θα πέσει πολύ σκέψη φέτος...

11/9/06 03:11  
Blogger schottkey said...

Όχι λέω μήπως σου ζήτησαν ταυτότητα λόγω ηλικίας..
Τα προβλήματα με τα εισιτήρια ξεκίνησαν από πέρσι. Έβλεπες ταινίες που υποτίθεται πως δεν είχαν εισιτήρια, και μπαίνοντας στην αίθουσα την έβλεπες άδεια.
Καλό θα είναι να αγοράσεις από πριν εισιτήρια για όσες θες, αλλιώς διαρκείας..

11/9/06 09:52  
Anonymous Anonymous said...

ναι Ι know, η ανηλικη! :p

11/9/06 13:40  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker