Wednesday, November 04, 2009

Νεκρή φύση





Έχω χρησιμοποιήσει ξανά φωτογραφίες του Chris Jordan σ’αυτό εδώ το μπλογκ. Οι φωτογραφίες αυτές των άλμπατρος, τραβήχτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2009 στην ατόλη Midway, στον Βόρειο Ειρηνικό. Απεικονίζουν μικρά άλμπατρος, τα οποία τάιζαν οι γονείς τους κομμάτια από πλαστικό, αφού τα είχαν περισυλλέξει απ’τον μολυσμένο ωκεανό, νομίζοντας πως είναι τροφή. Όπως ο ίδιος ο Jordan αναφέρει, οι φωτογραφίες δεν έχουν «πειραχθεί» με κανέναν τρόπο.

Τέλος πάντων, δεν είχα σκοπό να σχολιάσω τίποτα οικολογικό ή να «καταγγείλω». Απλά οι φωτό μου έμοιαζαν απίστευτες ως εικόνα, κάτι τελείως μηδενιστικό, μηχανικό, έξω απ’τη φύση τους.



Ο Chris Jordan δεν είναι γνωστός ως απλός φωτογράφος: πέρα απ’τη δουλειά του σχετικά με τις καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα, ή τις σχεδόν ambient απεικονίσεις από σιλό, μάζες κινητών τηλεφώνων ή πολτοποιημένων αυτοκινήτων, κυρίως αναγνωρίσιμος έγινε απ’τα μεγάλης κλίμακας έργα του με θέμα τον καταναλωτισμό στις ΗΠΑ. 2,4 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικό σχηματίζουν έναν πίνακα του Χοκουσάι, κολάρα σκύλων τον Snoopy, κούκλες Barbie ένα γυμνό σώμα, θάλασσες από πλαστικά μπουκάλια, Georges Seurat από αναψυκτικά, νεκροκεφαλές από πακέτα τσιγάρων, και διάφορα άλλα. Δεν αξίζει να περιγράφω, καλύτερα να τα δεις μόνος σου.





chrisjordan.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker