Saturday, October 31, 2009

Paranormal Activity


Το ‘Paranormal Activity’ είναι ένα φιλμ που απ’ό,τι δείχνουν τα πράγματα, πάει να γίνει το ‘Blair Witch Project’ του 2009. Γυρισμένο ως “mockumentary horror” (όπως ακριβώς δηλαδή πλασαριζόταν και το ‘BWP’ το 1999), με μπάτζετ 15.000 δολάρια, έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να έχει εισπράξεις άνω των 65 εκατομμυρίων δολαρίων. Γυρίστηκε μάλιστα το 2007, και προβάλλεται φέτος.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από ένα ζευγάρι, τον Micah και την Katie, που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πνεύμα(;) που κατατρέχει την Katie από μικρή. Στο σπίτι που μένουν πλέον, αποφασίζουν να κινηματογραφήσουν ό,τι συμβαίνει, με την κάμερα τα βράδια να μένει ανοιχτή όσο κοιμούνται.

Υποτίθεται πως οι θόρυβοι το βράδυ, οι αόρατες κινήσεις, η οικειότητα της κάμερας στο χέρι (σαν να βλέπεις κάποιο home video), έχουν καταστήσει το φιλμ ήδη ως ένα από τα τρομακτικότερα όλων των εποχών.
Να πω την αμαρτία μου, η ταινία δε με τρόμαξε καθόλου. Θες επειδή δεν πολυπιστεύω σε πνεύματα και στοιχειωμένα σπίτια, θες επειδή μου φάνηκαν τεράστια τα σεναριακά κενά (ποιο σενάριο θα μου πεις..) κι η ηθοποιία μετριότατη, μου προκάλεσε τα ίδια ακριβώς συναισθήματα με το ‘Blair Witch Project’. Δεν είχε την πειστικότητα του ‘Εξορκιστή’ που σε κολλούσε στον τοίχο, ούτε ο δαιμονολόγος και το ouija board έκαναν δουλειά..
Η κόπια που είδα περιείχε το αυθεντικό τέλος- το τέλος που προβάλλεται στις αίθουσες (άλλαξε κατόπιν εντολής του Steven Spielberg που έχει αναλάβει και την παραγωγή) είναι αρκετά τρομακτικό. Για την ακρίβεια, αξίζει όσο όλο το υπόλοιπο φιλμ. Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή για το τέλος του φιλμ, που παίχτηκε μόνο σε μια προβολή (ακόμα πιο ακραίο, μάλλον). Δεν αναφέρω παραπάνω (spoilers).

Το σίγουρο είναι πως με το τεράστιο buzz που γίνεται στο internet, ’το ‘Paranormal Activity’ οδηγείται απευθείας σε ριμέικ. Τώρα αν είναι καλύτερο του ‘REC’, αν είναι απλά ένα hype, αν σε κάνει να θες να κοιμηθείς με ανοιχτά φώτα ή όχι, είναι στην κρίση του καθενός. Εγώ πάντως βρίσκω πιο τρομακτικό τον Lynch ή τον Harmony Korine για να πω την αλήθεια..

5 Comments:

Blogger SubComplex said...

e3orkistis mia tainia pou apofeygw (kinos me psixoplakonei klano mentes) simfono isos to best ever made 8riler

2/11/09 14:53  
Blogger schottkey said...

Δυστυχώς έχουν ελάχιστα κοινά οι 2 ταινίες. Για την ακρίβεια, στο πρώτο cut του ‘Paranormal Activity’ υπήρχε μια (αρκετά καλή) σκηνή εξορκισμού, η οποία απ’ό,τι γνωρίζω κόπηκε στην κόπια που παίζεται στα σινεμά.

3/11/09 00:10  
Anonymous bruise said...

you are such a party pooper. και αυτό ήθελα να δω. το ήξερα ότι σε τρομάζουν οι αποτρόπαιοι πνιγμοί αθώων γατιών. η chloe σου στέλνει δώρο ένα συνολάκι για αυτό που έγραψες.

5/11/09 17:02  
Blogger schottkey said...

Οι πνιγμοί γατιών δε με τρομάζουν. Μερικές φορές μπορεί και να τους εύχομαι (χο!)

Κατά τα άλλα: συνολάκι; Κι η chloe ποια είναι;

6/11/09 00:37  
Blogger schottkey said...

oh, άκυρο για την chloe, τώρα το έπιασα.
Ελπίζω να μην είναι τύπου harmony at letterman, γιατί απ'τη μπόχα θα προσελκύω μύγες, κι όχι κοπέλες..

6/11/09 00:42  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker