Saturday, July 11, 2009

bvdub: ο ήχος του ατέρμονου κύματος


Ήμουν καταγοητευμένος με το περσινό ‘Return to Tonglu’ (ειδικά με το ‘It’s Too Late’), αλλά κάτι με έκανε να διστάσω, και δεν το έβαλα στα 20 αγαπημένα μου. Το μετάνιωσα τελικά.
Bvdub είναι ο Brock Van Wey- θυμίζει Ολλανδό, αλλά είναι απ’το Σαν Φρανσίσκο. Απ’το όνομα θα περίμενε κάποιος να παίζει dub, ή dub techno. Όπως όμως ο ίδιος λέει στη συνέντευξή του στο Boing Poum Tschak!: “First off, what happened to deep and ambient techno?”
Η αλήθεια είναι πως οι πρώτες του ηχογραφήσεις για εταιρείες όπως η Styrax κι η 2600, ήταν ξεκάθαρα πιο techno από τις τωρινές, και καταχωνιασμένες κάτω απ’τη σκιά της Basic Channel.

Στο περσινό ‘Return to Tonglu’ τα beats χαμήλωσαν αισθητά, ενώ στο φετινό ‘A Prayer to False Gods’ τα πάντα έγιναν πιο minimal. Το ‘A Prayer..’ είναι ένα μικρό επαναλαμβανόμενο παιχνίδι στα μέτρα του William Basinski, μια λούπα που επαναλαμβάνεται συστηματικά, επίμονα, αλλά καθόλου βασανιστικά.

Τα πράγματα στο ‘White Clouds Drift On and On’ το 2009 έγιναν ακόμα πιο απλά. Ηχογραφώντας πλέον με το όνομά του, ως Brock Van Wey, αφήνει πίσω του τα bpm κι ανακαλύπτει τη μαγεία των synths, φτάνοντας την proto-ambient των δίσκων του Brian Eno μετά το ‘Another Green World’ και πριν το ‘My Life in the Bush Of Ghosts’. Το άλμπουμ είναι διπλό: το δεύτερο τμήμα του είναι οι versions του Intrusion (δηλαδή του Stephen Hitchell), που τον έφερε και στην echospace του Detroit για να το κυκλοφορήσει. Όλη η ουσία είναι όμως το πρώτο cd. Το Tonglu (του περσινού άλμπουμ) είναι στην επαρχία Darjeeling της Ινδίας, στα σύνορα με το Νεπάλ. Δε θέλει πολύ όμως ακούγοντας το ‘Too Little, Too Late’ να αρχίσεις να σκέφτεσαι τις κορυφογραμμές της Singalila, εσένα στα 3.000 μέτρα να ρεμβάζεις με έναν σκισμένο σάκο στο πλάι σου, τα σύννεφα να κινούνται ονειρικά αργά, και μέχρι το ομώνυμο track έχεις αφήσει τα Ιμαλάια και με το μυαλό έχεις αφεθεί στα νερά του Γάγγη, να σε παρασύρει στον κόλπο της Βεγγάλης. Αν ξυπνήσεις στην Άνδρο, με τριών ημερών γένια και το iPod γεμάτο άμμο, θα έχεις φτάσει στο Intrusion Shape VI. Και θα είναι Αύγουστος.

Στο site του, μερικά πολύ ωραία mix, στο τρίτο ιδεόγραμμα. Το myspace. Εδώ άλλη μια συνέντευξή του στο Gridface. Κι εδώ το (διπλό) άλμπουμ: 1, 2, (original tracks) 3, 4 (Intrusion shapes).

2 Comments:

Anonymous .gif said...

με εξαιρεση το πρωτο κομματι και μερικα του intrusion δε με συγκινησε τοσο,ισως να φταιει η ζεστη ισως αυτος ο ηχος του,κατι παντως δε μ'αφηνει να το ευχαριστηθω..

11/7/09 22:34  
Blogger schottkey said...

Ίσως είναι θέμα διάθεσης ή ατμόσφαιρας. Δε λειτουργεί με τίποτα αν το ακούς στο γραφείο, ή από pc. Θέλει τον χρόνο του..

13/7/09 11:07  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker