Monday, July 14, 2008

there's a little black spot on the sun today


Οταν ένα πρωί ο Μόμπυ Ντικ ξύπνησε, μετά από μια νύχτα με ανήσυχα όνειρα, βρέθηκε μέσα στο κρεββάτι του από φύκια να έχει μεταμορφωθεί σ' έναν τερατώδη Αχάμπ.

Βγαίνοντας με κόπο από τον πνιγηρό κόλπο των σεντονιών του, πήγε τρικλίζοντας στην κουζίνα και έβαλε νερό στην τσαγιέρα. Οι άκρες των ματιών του ήταν γεμάτες τσίμπλες. Εβαλε το κεφάλι του κάτω από τη βρύση και άφησε το κρύο νερό να τρέξει στο πρόσωπό του.

Το λίβινγκ-ρουμ ήταν γεμάτο άδεια μπουκάλια. Εκατόν δέκα άδεια μπουκάλια που είχαν Robitusin και Romilar-CF. Πέρασε μέσα από τα συντρίμμια με γυμνά πόδια, πήγε στην εξώπορτα και την άνοιξε μια χαραμάδα. Το φως της ημέρας τον τύφλωσε. "Θεέ μου", μουρμούρισε, κι έκλεισε τα μάτια του για να πάρει τη διπλωμένη εφημερίδα από κάτω.
Στο μισόφωτο και πάλι, άνοιξε την εφημερίδα. Ο κύριος τίτλος έλεγε: Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΣ, και το άρθρο περιέγραφε την ανακάλυψη του σώματος του πρεσβευτή, σε προχωρημένη αποσύνθεση, σ' ένα εγκαταλελειμμένο ψυγείο σ' ένα άδειο οικόπεδο στο Σερόκους του Νιου Τζέρσεϋ.

Η τσαγιέρα σφύριξε.
Γυμνός, πήγε προς την κουζίνα, περνώντας από το ακουάριουμ είδε πως εκείνο το τρομερό ψάρι ήταν ακόμα ζωντανό, και σήμερα κελαηδούσε σαν καρακάξα, βγάζοντας μια σειρά από μικρές φούσκες που ανέβαιναν κι έσκαγαν στη βρώμικη επιφάνεια του νερού. Το ψάρι δεν έλεγε να πεθάνει. Είχε σκοτώσει όλα τα άλλα ψάρια, πιο ζωηρά ψάρια, ακόμα και μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα ψάρια - τα είχε σκοτώσει όλα, ένα - ένα, και είχε φάει τα μάτια τους. Τώρα κολυμπούσε μόνο του στη δεξαμενή, άρχοντας του τιποτένιου του βασιλείου.
[..]



Harlan Ellison
‘Adrift Just Off the Islets of Langerhans:
Latitude 38° 54'N,Longitude 77° 00'13"W’ (1974)
(‘Ερμαιο των Κυμάτων Λίγο πιο Εξω από τα Νησίδια του Λάγκερχανς: Β. Πλάτος 38° 54΄, Δ. Μήκος 77° 00' 13''’)
1975 Hugo Award
1975 Locus Poll Award
Περιοδικό: Απαγορευμένος Πλανήτης, Τεύχος 1, Μάρτιος - Ιούνιος 1987
Μετάφραση: Δάφνη Δημητρίου

0 Comments:

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker