Thursday, September 07, 2006

Riemann, anyone?

Το 1900, ο Μαθηματικός Ντέιβιντ Χίλμπερτ είχε δώσει διάλεξη, στην οποία κατέγραψε τα είκοσι τρία σημαντικότερα άλυτα προβλήματα της εποχής, δίνοντας το έναυσμα για την πλέον παραγωγική περίοδο μαθηματικής έρευνας του 20ού αιώνα. Εναν αιώνα αργότερα, όλα τα προβλήματα του Χίλμπερτ (εκτός από ένα) είχαν επιλυθεί ή είχε αποδεχθεί ότι κάποιο χαρακτηριστικό τους καθιστούσε τη λύση τους αδύνατη.

(το κείμενο από εδώ)

O Γκριγκόρι Πέρελμαν, πριν από τέσσερα χρόνια συγκλόνισε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ανακοινώνοντας ότι έλυσε έναν από τους μεγαλύτερους γρίφους των σύγχρονων Μαθηματικών, τη λεγόμενη «υπόθεση του Πουανκαρέ», ένα πρόβλημα που έμενε άλυτο από το 1904, όταν διατυπώθηκε για πρώτη φορά.

Πέρελμαν

Πουανκαρέ

a, b, c, d, e, f, g, h, i, j
από εδώ

επίσης: ένα, δύο


Το Μάιο του 2000, το έγκριτο Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι ανακοίνωσε την αθλοθέτηση επτά χρηματικών βραβείων, αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων το κάθε ένα, για την επίλυση ισάριθμων μαθηματικών προβλημάτων, τα οποία ομάδα διεθνούς φήμης Μαθηματικών είχε χαρακτηρίσει ως τα δυσκολότερα και πιο σημαντικά άλυτα προβλήματα της εποχής μας. Τα προβλήματα αυτά έγιναν γνωστά ως Προβλήματα της Χιλιετίας.

Το 1859, ο Μπέρνχαρτ Ράιμαν παρουσίασε την υπόθεση, που είναι η μόνη που απομένει αναπόδεικτη από τον κατάλογο του Χίλμπερτ. Η υπόθεση αφορά την αλληλουχία των πρώτων αριθμών μεταξύ των θετικών ακέραιων.

Riemann hypothesis

2 Comments:

Blogger ci said...

Ευχαριστώ, πολύ ενδιαφέροντα τα λινκς, και μάλιστα τυχαίνει τις τελευταίες μέρες να έχω περάσει αρκετές ώρες διαβάζοντας σχετικά.
Αυτό που δεν έχω καταφέρει ακόμα να διαβάσω είναι το Prime Obsession του Derbyshire.

7/9/06 15:20  
Blogger schottkey said...

Η υπόθεση Riemann είναι για μένα και το πιο ‘αξιοπερίεργο’ (αν μπορώ να το αποκαλέσω έτσι) από αυτά τα 7 «προβλήματα της χιλιετίας».

Το ‘Prime Obsession’ είναι πολύ ενδιαφέρον. Αν μπορείς να διαβάσεις ονλάϊν κι όχι σε χαρτί, μπορείς να το διαβάσεις όλο (στα αγγλικά) εδώ.

Δες επίσης και αυτά: 1, 2

7/9/06 15:40  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker