Monday, January 25, 2010

στέππερ


Ακούω από χτες κάποιο (προφανέστατα) fake leak του νέου άλμπουμ των Autechre (‘Oversteps’, τον Μάρτιο στη Warp) και αναρωτιέμαι τι νόημα άραγε έχει το downloading σε τέτοιες περιπτώσεις; Ήδη θα υπάρχουν διάφοροι που θα το αποθεώνουν, πόσο μπροστά είναι σαν ήχος, τι επιρροές έχει από dubstep και λοιπές ανοησίες. Κι όλα αυτά ενώ (πιθανότατα) μιλάμε για κάτι ψεύτικο, για μια διαρροή κομματιών που ανήκουν προφανώς στους Altered:Carbon*. Άλλωστε οι ίδιοι το δήλωσαν στο blog στο myspace τους (“The purpose of this "leak" had nothing to do with trying to pass an album off as Autechre, it was targeting those who will only listen to something for plain aesthetic value rather than for its content, and taking the complete piss out of those people. The ones who for example would buy a 12" with the sound of Aphex Twin's bowel movements, just because its RDJ and not for its artistic merit and content of the music, which is a sad fact about a few of the bigger Electronica artists. It only creates”).

Αν εξαιρέσεις την πιθανότητα αυτο-προώθησης (που σε ένα βαθμό υφίσταται), μπροστά σου απλώνεται ένα υπέροχο τοπίο hype σύμπαντος, με indie trendsetters για Μηχανοκράτες, δήθεν underground ΜΜΕ για Σχηματιστές, και απλούς, αγνούς hipsters για Επενδυτές (οι όροι, δανεικοί απ’το ‘Swarm’, του Bruce Sterling).
Ουσιαστικά η συζήτηση έχει μετατοπιστεί από το αν είναι καλό αυτό που ακούς, στο αν το άκουσες. Κι όχι αν το άκουσες προσεκτικά, αν το άκουσες έστω και μια φορά, αλλά πρώτος. Και σε 320 Kbps.


Παρόμοιες σκέψεις έκανα και την Παρασκευή το βράδυ βλέποντας live το κουαρτέτο του Vladislav Delay. Μοιάζει τόσο δύσκολο να παραδεχτούμε ότι αυτό που μόλις ακούσαμε/είδαμε είναι μια κοινή μετριότητα μπροστά στον κίνδυνο να φανούμε άσχετοι ή έστω ότι δεν πιάσαμε το βαθύ του νόημα; Και προσωπικά μιλώντας, έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον Delay και τη μουσική του. Αλλά πολύ δύσκολα πλέον με πείθει κάποιος για τη χρησιμότητα των πειραματισμών του, είτε είναι υπό το κάλυμμα της «μοντέρνας jazz», είτε γιατί κατάφερε να αναβιώσει το πνεύμα του Stockhausen στο laptop του την ώρα που μόλις βγήκε στη σκηνή, τι σύμπτωση.


Σωροί από GB πειραματικής electronica (πώς λέμε random techno; αυτό) περιμένουν στην άκρη του σκληρού δίσκου, τόνοι νεο-φολκ άλουστης κώμης ξεπροβάλλουν από κίτρινα folders, torrents των 150 καλύτερων drone project του Stephen O’Malley και του Aidan Baker αλλάζουν ψηφιακά χέρια στο Soulseek. Και κάμποσοι ενισχυτές θα καούν απόψε στου Ζωγράφου, στο 5ο φεστιβάλ Χαοτικής non-commercial Trance απ’την ομάδα αστικής κουλτούρας Datsun.

Όσο για το υποτιθέμενο ‘Oversteps’, θα ήταν το χειρότερο άλμπουμ της καριέρας των Autechre- αν φυσικά υπήρξε ποτέ δικό τους.

*υποθέτω πως το όνομά τους το έχουν πάρει από το ομώνυμο βιβλίο του Robert Morgan.

3 Comments:

Blogger SubComplex said...

Τις τελευταίες μέρες το μόνο το οποίο δείχνει να ενδιαφέρει όλους τους bloger και τους μουσικόφιλους ανά την υφήλιο είναι το νέο album των ae το oversteps και ποιο συγκεκριμένα αν αυτό θα έχει στοιχεία από dubstep. Κάτι το οποίο κατά την προσωπική μου γνώμη καταντά κουραστικό για ένα μουσικό δίδυμο που τα τελευταία χρόνια βγάζει μουσική που μόνο αυτοί μπορούν να ακούσουν (όσο αιρετικό και αν ακούγετε) αλλά συγγνώμη αν ο τόσος πειραματισμός και τα ψυχρά στοιχεία της μουσικής τους πλέον με αφήνουν παγερά αδιάφορο και ναι μπορεί κάποιος να πει ότι είμαι των ποίο ακουστικών lp τους όπως το amber και το Incunabula αλλά και λάτρεις του ψυχρού και πειραματικού Confield.
Υπάρχουν τόσοι νέοι μουσικοί εκεί έξω που θέτουν νέα όρια στην μουσικοί βιομηχανία της electronica/experimental/IDM/ambient, όπως θες πες την και εμείς καθόμαστε και ασχολούμαστε με το αν είναι hype ή όχι η dubstep και αν η IDM υπάρχει ακόμα.

Υ.γ : ποίος πίστευε ότι θα άφηνε η warp τους ae να βγάλουν album δίχως να τους φιλτράρει να βάλουν dubstep elements ή να βγάλει βρώμα για dubstep και πιθανότατα να μην έχει και τίποτα.

Υ.γ : Άντε και στου aphex twin εκεί θα δούμε γλέντια.

Υ.γ : δες τη κάνει ο μ-ziq δες τη κάναν oi Funcken brothers,όλοι για την dubstep και οι dubstep για τα λεφτά.

Υ.γ ο vladislav θεός αλλά και αυτός κάπου το τραβά. Θα ήθελα να τον δω με Zavoloka ή AGF μαζί.

Άντε πάω να ακούσω scuba.
καλά να περνάς.

25/1/10 11:26  
Blogger silent stelios said...

Autechre θεοι, τα σπαει μιλαμε το καινουριο τους αλμπουμ. Δισκαρα, παει ηδη για τοπ 10 της χρονιας!

Τι; Μπορει και να μην ειναι αληθινο;
Αα δεν ξερω, εμενα μου αρεσει και ετσι, εχω αλλωστε ολους τους δισκους τους.

Ποτε ειναι το preview παρτυ να μαζευτουμε ολοι; Το εχω και σε 320, θα ακουγεται και γαμω!

25/1/10 15:37  
Blogger schottkey said...

John,
Κι εγώ είμαι της άποψης ότι μετά το ‘Tri Repetae++’ οι Ae ξέφυγαν τελείως απ’ό,τι δημιουργούσαν αρχικά- το να παρακολουθώ τις κυκλοφορίες τους έχει σχεδόν «ακαδημαϊκό» ενδιαφέρον.
Παρ’όλα αυτά παραμένουν ένα από τα σημαντικότερα σχήματα των ‘90s. Αρκεί να ακούσεις πολλά απ’όσα σήμερα βαφτίζονται experimental electronica και να συγκρίνεις..

Δεν ξέρω αν ισχύει όντως ότι έχουν στοιχεία dubstep στο άλμπουμ. Θα δούμε. Έτσι κι αλλιώς η Warp το κέρδος της κοιτάζει. Όσο για τον Aphex Twin, το ενδιαφέρον μου για την πορεία του πλέον είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

silent stelios,
Είναι σίγουρο fake #1 της χρονιάς.
Πόσα fake leaks έχεις; Και σε τι ποιότητα; Να πάμε μια κόντρα με έπαθλο τα b-sides των Animal Collective.

29/1/10 16:46  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker