Friday, July 06, 2007

σημαίνει τιρκουάζ



Fairuz, Fairouz, Fayrouz, Feiruz, Feyrouz, فيروز .
Πολύ μικρός νιώθω για να μιλήσω για τη Φαϊρούζ. Γεννημένη στο Λίβανο, θεωρείται ‘η φωνή του αραβικού κόσμου’, αν και είναι ορθόδοξη. Στο μέρος που μένω ζουν πολλοί μετανάστες. Και Λιβανέζοι, κι Αιγύπτιοι, και Ινδοί, Πακιστανοί..
Η φωνή της μου είναι τόσο οικεία, κι ας μην είναι η ίδια που ακούγεται από τα ηχεία διερχόμενων παλιών Fiat, από τα τα παλιά κασετόφωνα με τα μαγαζιά που πουλάνε τα πάντα (από μπαχαρικά μέχρι ποδήλατα-στην κυριολεξία) και μυρίζουν κάρι. Ακούγοντάς την κατάλαβαίνεις πόσο συγγενής είναι η λαϊκή μας μουσική (ειδικά του ’60) με τον ήχο αυτό.

Η Φαϊρούζ εμφανίζεται αύριο Σάββατο 7/7 στο Ηρώδειο σε μια συναυλία για τα παιδιά θύματα του πολέμου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, θα της επιδώσει το παράσημο του Χρυσού Φοίνικα.

Fairouz- A-Esmak-Ghanayt

2 Comments:

Blogger Tin Man said...

Νομίζω όλοι είμαστε μικροί για να μιλήσουμε για τη Φαιρούζ. Εγώ την ακούω χρόνια. Χθες, στο Ηρώδειο, έζησα μια μοναδική εμπειρία. Σήμερα έψαχνα λέξεις να το περιγράψω. Μάταια. Είναι από τις περιπτώσεις που απλά αφήνεσαι. Νιώθεις. Μυσταγωγία.

8/7/07 22:05  
Blogger schottkey said...

Δεν έχει και τόση σημασία το μετά- δέξου πως δε χρειάζεται να το ερμηνεύσεις, ούτε να το αναλύσεις. Μερικά πράγματα «μιλούν» σε πρώτο επίπεδο (κι είναι καλύτερα έτσι).

9/7/07 10:02  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker