Sunday, July 20, 2008

E2E4



Δε θυμάμαι να το έχω αναφέρει από αυτό το μπλογκ, ας το γράψω τώρα: ο αγαπημένος μου ever ever κιθαρίστας, είναι ο Manuel Göttsching.

Ιδρυτικό μέλος του γερμανικού kraut rock γκρουπ Ash Ra Tempel, και μετέπειτα Ashra, ο Göttsching έγινε ευρύτερα γνωστός το 1984, με το άλμπουμ του ‘Ε2-Ε4’. Ο τρόπος που παίζει κιθάρα, και γενικά ο ήχος των Ashra πάντα μου φαινόταν συγγενής με την ηλεκτρονική μουσική, ακόμα και με τα πιο «χορευτικά» τμήματά της. Ίσως γιατί ο Göttsching συνήθιζε να παίζει την κιθάρα όπως ένα συνθεσάιζερ (στην παράδοση του Robert Fripp).

Όταν πρωτάκουσα το ‘Ε2-Ε4’ (το όνομα από μια κλασική εναρκτήρια κίνηση στο σκάκι, η «έξοδος» ενός “στρατιώτη”), σχεδόν 15 χρόνια πριν, είχα μείνει άναυδος: επί μια ώρα (όσο σχεδόν διαρκεί το άλμπουμ-track) είχα βυθιστεί σ’αυτόν τον επαναλαμβανόμενο ρυθμό που χτίζει και ξεδιπλώνεται σταδιακά. Θρυλικό πλέον στους underground ηλεκτρονικούς κύκλους, και σαμπλαρισμένο άπειρες φορές, με πιο γνωστή αναφορά το balearic house του ‘Sueno Latino’, ισχυρή επιρροή στους μουσικούς του Detroit techno (Atkins, May, Craig) που το άκουγαν επί εβδομάδες ασταμάτητα, το ‘Ε2-Ε4’ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια όλων των εποχών, μια σίγουρη επιλογή για μια desert island disco.



Το 2007 οι LCD Soundsystem αντέγραψαν στο ‘45:33’ το artwork του ‘Ε2-Ε4’, προκαλώντας την οργή του Göttsching- εδώ η άποψή του. Την ίδια χρονιά ο Göttsching κυκλοφόρησε το live CD/DVD ‘Live At Mount Fuji’, από το φεστιβάλ Anoyo Prism της Ιαπωνίας.

Το 2006, ο αμερικανός Joaquin Joe Claussell, ιδρυτής της δισκογραφικής Sacred Rhythm και μέλος της τριάδας Claussell-Francois Kevorkian-Danny Krivit που είχαν το ξακουστό club Body&Soul της Νέας Υόρκης, κυκλοφορεί το ‘Joaquin Joe Claussell Meets Manuel Göttsching’, μια «πειραγμένη» ηλεκτρονική εκδοχή της μουσικής του Göttsching.

Ashra-Ain't No Time For Tears (Sacred Rhythm Version by Joaquin Joe Claussell)



Download:
‘E2-E4’
‘Live At Mount Fuji’ 1+2

.

Bonus δωράκι:
Ε2Ε4 special

Zimmerlautstärke - e1 e2
Manuel Göttsching - E2 E4
Paperclip People - Remake duo
K-Hand - K2 K4
Sueno Latino - Illusion First Mix
Paperclip People - Remake (Basic Reshape)

46:28, 106MB, 320kbps

download
stream
(από εδώ)

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

epitelous ena pathiasmeno keimenaki..

keep on, messie*

21/7/08 00:57  
Blogger Gizmo and The Tottaly Stoned Gremlins on Acid Band said...

exw to original kai molis xrysoplhrwsa to edit tou. thanx for the tip dude ;-)

30/7/08 01:05  
Blogger schottkey said...

The edit is dope.
you’re welcome :)

30/7/08 07:33  
Anonymous Anonymous said...

Very nice post !!!!!!!!!

For live Mt Fuji, link Part 1 is :
http://rarme.com/?9bWyO

VATO was here

14/8/08 22:19  
Blogger schottkey said...

VATO,
thank you very much
(for the link, and, um..being here)

28/8/08 22:38  

Post a Comment

<< Home








eXTReMe Tracker