Monday, August 27, 2007

Στάχτες

Θα’θελα πολλά να γράψω, όμως μπροστά στη θλίψη που μου προκάλεσε η όλη ιστορία με τις πυρκαγιές, ας αρκεστώ στα λίγα και (θεωρητικά) προφανή. Και στο ότι συγγενείς μου είναι ζωντανοί, και τα σπίτια σώα. Μερικές σκέψεις:

1. Ο τρόπος διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων με το παρόν πολιτικό σύστημα, έχει αποτύχει πλήρως.

2. Με τι κουράγιο θα χτίσει κάποιος σπίτι πάνω σ’αυτά τα καμένα;

3. Κύριε Βουλγαράκη, αρχαία Ολυμπία δεν είναι μόνο το νέο και το παλιό Μουσείο, ούτε οι λόφοι τριγύρω είναι «κάποια δέντρα»- η Ολυμπία είναι πρώτα και κύρια η φύση που την περιβάλλει, το άλσος της Ακαδημίας, ο στίβος. Χωρίς αυτά, σύνδεση με το παρελθόν δε γίνεται.

4. Χωρίς να αμελώ τις βαθύτατα πολιτικές διαστάσεις του φαινομένου, καλύτερα τις κατηγορίες να μην τις πετάμε με ευκολία στο «κράτος που μας αφήνει να καιγόμαστε», αλλά στον καθρέφτη μας: εσύ κι εγώ, πόσες εκπαιδεύσεις έχουμε κάνει πάνω στην πυρόσβεση; Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς; Όπλο δεν είναι μόνο η καταψήφιση στις εκλογές, η διαμαρτυρία κι οι πορείες έξω από τη Βουλή. Όπλο είναι πρωτίστως η πρόληψη. Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε έξω από τη Βουλή για την απουσία πυροσβεστικών μέσων, αεροπλάνων, αντιπυρικών ζωνών. Εγώ κι εσύ μπαζώνουμε τα ρέματα, εγώ κι εσύ πετάμε τσιγάρα στα δάση, αδιαφορούμε για τη φύση- οικολογία δεν είναι μόνο να πίνεις Coca Cola light ή η ανακυκλώσιμη χάρτινη σακούλα.

5. Εσωτερική μετανάστευση- πιθανόν αδόκιμος όρος, όμως καλό είναι να συνηθίζουμε στην ιδέα, μιας και (στην Ηλεία ιδιαίτερα) η μετακίνηση πληθυσμού σε αστικά κέντρα, μοιάζει σχεδόν βέβαιη.

6. Ψυχραιμία: ισχυρότατο όπλο σε καταστάσεις τέτοιου είδους. Κι όχι μόνο για την πυρόσβεση, αλλά και για την ενημέρωση: ειδικά όταν μοιάζει τόσο πολύτιμη, μπροστά στις ευκολίες του Mega και τους λαϊκισμούς του Alpha.

7. Φωτιά δεν μπαίνει μόνο βάσει οργανωμένου σχεδίου (γι’αυτό δεν αμφιβάλλω- εκτός κι αν η αλλαγή στο κλίμα επιφέρει πλέον πρόκληση φωτιάς και στις 00:00 το βράδυ): μπαίνει κι από αμέλεια, μπαίνει κι από ηλίθια, μέσα στην κουτοπονηριά κομματικά συμφέροντα του χωριού, μπαίνει κι από αγύριστα επαρχιώτικα κεφάλια που κοιτάνε μόνο την περιουσία και το συμφέρον τους, μπαίνει κι από «ανθρώπους» που στη θέα της φλόγας εκστασιάζονται, με μότο το «κάψτε τα όλα!».

8. Συνάνθρωπός μου, όσο και να μη θέλω να το παραδεχτώ, είναι κι αυτός που μπήκε να λεηλατήσει σπίτια που εκκενώθηκαν λόγω φωτιάς.
Συνάνθρωπός μου επίσης, είναι αυτός που ζητούσε 80 ευρώ για να φιλοξενήσει στο ξενοδοχείο του ηλικιωμένους που έχασαν τα σπίτια και το βιος τους.
Συνάνθρωπός μου είναι κι αυτός που πετά στουπιά από το αμάξι ή βάζει εκρηκτικό μηχανισμό στο δάσος. Πολύ θα ήθελα να μπω στο μυαλό του και να δω πώς σκέφτεται. Άραγε, θα κοιμάται ήσυχος απόψε;

11 Comments:

Blogger If...ιγένεια said...

Τετάρτη 29 Αυγούστου, στις 7 η ώρα το απόγευμα θα συγκεντρωθούμε όλοι στην πλατεία Συντάγματος αλλά και σε κάθε κεντρική πλατεία κάθε πόλης σε ολόκληρη τη χώρα. Φορώντας μαύρα.

ΒΟΥΒΗ ΟΡΓΗ. ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ.

Αποδοκιμάζουμε χωρίς συνθήματα και πολύχρωμες σημαίες. Πενθούμε για την απώλεια των συνανθρώπων μας χωρίς να συνδέουμε την πρωτοφανή περιβαλλοντική καταστροφή με προεκλογικές σκοπιμότητες. Δίνουμε το παρόν και στεκόμαστε απειλητικά απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την τραγωδία για οποιοδήποτε όφελος.

ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ.

Διαδώστε το.

27/8/07 02:08  
Blogger ci said...

Κάποτε κι εγώ αυτό θα αναρωτιόμουν.
Τώρα πια πολύ φοβάμαι πως ναι, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς που λες θα κοιμούνται μια χαρά.. και με τρομάζει που έφτασα να σκέφτομαι έτσι.

27/8/07 13:55  
Blogger emptyscreen said...

τέτοιοι άνθρωποι δεν κοιμούνται ποτέ, άλλωστε μιλάμε για φαντάσματα!

28/8/07 13:17  
Blogger Αρης Δαβαράκης said...

Υπάρχει μια μεγάλη τάση αυτοκριτικής στα μπλόγκ και αυτό έλλειψε να μην υπήρχε θα μου πείτε, είμαστε το πιό σοβαρό κομμάτι τής παραπαίουσας αυτής κοινωνίας! Αλλά θα ήθελα να πώ οτι κάπου πιστεύω πως υπερβάλλουμε. Ναί, εμείς είμαστε ο κόσμος, ο λαός, οι ψηφοφόροι, οι άσχετοι, οι ανενημέρωτοι, οι αναίσθητοι, όλα αυτά και χίλια άλλα. Αλλά όταν συμβαίνουν συγκεκριμένα πράγματα που άλλοι έχουν αναλάβει να τα διαχειριστούν, δεν μπορύμε εμείς όλοι να σηκώνουμε όλους τούς σταυρούς. Αν μια ταμίας στά "5’Μαρινόπουλος" κάνει λάθος, εκείνη έχει την ευθύνη. Αν εγώ δεν παραδώσω την ύλη μου εγκαίρως και αργοπορήσω την έκδοση της εφημερίδας ή του περιοδικού που συνεργάζομαι, η ευθύνη είναι δική μου, δεν είναι ούτε του Λαλιώτη ούτε τού Πολύδωρα.
Αλλά για το κτηματολόγιο και όλο το μέγα σκάνδαλο που το στιγματίζει, δεν φταίω εγώ. Για τα κατασπαταλημένα δίς και τρίς δεν φταίω εγώ. Για την πυρόσβεση που υπήρχε το 2004 αλλά δεν λειτούργησε το 2007, σόρρυ, αλλά πώς μπορώ να φταίω εγω, όσο και να το θέλω;

Καταλαβαίνω την λεβεντιά της ανάληψης μιά ομαδικής ευθύνης για τον στραβό γιαλό όπου αρμενίζουμε. Αλλά ας μην το παρακάνουμε. Ο Καθένας λογοδοτεί γι΄αυτά που ζήτησε και πέτυχε να αναλάβει και να φέρει εις πέρας, έναντι τεραστίων αμοιβών και πολλών παραπλέυρων "ενισχύσεων", πολύ συχνά μαφιόζικα παράνομων. Γίνονται πολύσιοι αυτοί οι "υπέυθυνοι" που θέλουμε συνεχώς να αθωώνουμε λέγοντας πως φταίμε εμείς γαιτί δεν έχουμε την παιδεία να υπερασπιστούμε την οικογένεια και το βιός μας σε περίπτωση θεομηνίας.

Υπερβάλλουμε. Φταίνε κι΄αυτοί πάρα πολύ. Το ΠΑΣΟΚ που έστησε μια σάπια υποδομή 25 χρόνια και η Νέα Δημοκρατία που δεν ανασήκωσε απο τίς αρχές τού 2004 τα μανίκια "επανιδρύοντας το κράτος", όπως είχε υποσχεθεί.

Δεν φταίω ΕΓω που που αυτοί είναι τόσο περιορισμένης ευθύνης πεινασμένα κομματόσκυλα.Συγχωρέσετε με αλλά δεν θα φορτωθώ όλες τις μαρτίες του κόσμου...

29/8/07 02:14  
Blogger schottkey said...

Citronella,
δεν είναι μόνο αυτοί που θα κοιμούνται ήσυχοι. Ξέρω πολύ κόσμο που το γεγονός το έζησε ξώφαλτσα, δεν τους άγγιξε καθόλου. Ο κυνισμός δεν απέχει πολύ ξέρεις- όμως πολλά από αυτά (δυστυχώς) όλοι μας θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Κάτι πρέπει να μάθουμε, έστω και μέσα από τη δυστυχία.

emptyscreen,
ούτε φαντάσματα είναι, ούτε τέρατα με 3 μάτια και ουρά. Άνθρωποι σαν εμένα και σένα είναι, που μετά μπορεί να λένε με τον γείτονά τους «κρίμα, την έκαψαν την Ελλάδα..».

Αγαπητέ Άρη,
είπαμε, μια κάποια αυτοκριτική, εσύ έφτασες στο τελείως άλλο άκρο! :)
Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν λέω πως η κυβέρνηση κι οι πολιτικοί δεν έχουν σοβαρότατες ευθύνες, το γράφω ξεκάθαρα στο (1).
Αν κάνεις μια βόλτα στα μπλογκ, θα δεις παντού οργή κι αγανάκτηση, «μας έκαψαν», κι άλλα τέτοια- απόλυτα δικαιολογημένα κατά τη γνώμη μου. Προσπαθώ να μην γράφω τα προφανή εδώ, να σκέφτομαι λίγο παραπάνω, και να μη βγάζω τον εαυτό μου από τις όποιες ευθύνες. Είναι νομίζω αυτονόητο σε κάποιον που είναι άνω των 18 ετών, πως κράτος στην Ελλάδα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Το μαρτυρά μια ελάχιστη συναλλαγή με το Δημόσιο, οι υπηρεσίες που μας προσφέρει το ίδιο, ακόμα και στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μας μπορείς να το δεις.

Με δυο λόγια δεν περίμενα άριστη αντιμετώπιση σε μια τέτοια κατάσταση. Όχι όμως και 60+ νεκρούς, όχι ολοκληρωτική καταστροφή ρε γαμώτο. Αυτό που λέω δεν είναι «μη χτυπάτε το κράτος»- θα έλεγα απλά πως προτιμώ η όποια αλλαγή κι αντίδραση να έρθει, όχι μέσω αυτών των πολιτικών (όχι τουλάχιστον αυτών των αναίσθητων που όλοι έχουμε ζήσει), αλλά με μια άλλη μορφή. Ο κόσμος αλλάζει, το κλίμα έχει ήδη αλλάξει, πρέπει κι οι ίδιοι να το πάρουμε χαμπάρι πως πρέπει να αλλάξουμε. Έστω συνειδησιακά. Αν πρέπει να υπάρξει αντίδραση, ας υπάρξει. Αυτό που για μένα (κι από μένα πρώτον απ’όλους) πρέπει να ξεκινήσει, είναι να υπάρξει μια κάποια αγάπη (πραγματική κι ανόθευτη) προς το περιβάλλον, μακριά από νέο-χίπικες μαλακίες, και μια έννοια προς τον συνάνθρωπο. Προφανές ίσως, αλλά καθόλου δεδομένο κατά τη γνώμη μου.

29/8/07 10:14  
Blogger Αρης Δαβαράκης said...

Ητανε λίγο υπερβολική η αντίδρασή μου ίσως, γιατί ερχόμουνα κι΄εγω απο μιά "βόλτα" όπου άκουγα και διάβαζα πως εμείς φταίμε για όλα αυτά. Ναί φταίμε, είμαστε μέρος του τέρατος, δεν το αμφισβητώ και σίγουρα είναι συνάνθρωποί μου όλοι αυτοί που περιγράφεις. Και έχεις δίκηο, πρέπει να αποκτήσουμε όλοι μας μιά πιό αναβαθμισμένη εκδοχή οικολογικής συνείδησης. Στο κάτω-κάτω βόλτα έχουμε έρθει σ΄αυτόν τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Ας τον σεβαστούμε λίγο.

Εν ολίγοις παίρνω πίσω τα μισά(!) και παραδέχομαι οτι φταίω για πάρα πολλά. Αλλά όχι για όλα!

Καλό απόγευμα!

30/8/07 13:18  
Blogger schottkey said...

Άρη, δε χρειάζεται να πάρεις τίποτα απολύτως πίσω. Με το κλίμα των ημερών όλα μας μοιάζουν υπερβολικά, νομίζουμε πως όλα γύρω κραυγάζουν.
Κρατάω τον σεβασμό για τον πλανήτη, μιας κι όλοι είμαστε όντως περαστικοί εδώ- εξάλλου νομίζω πως δεν διαφωνούμε σε κάτι (απ’όσα διαβάζω και στο μπλογκ σου), ίσα ίσα συμφωνούμε σχεδόν σε όλα.
Καλό απόγευμα :)

30/8/07 14:28  
Blogger lkrory21 said...

Συγγνώμη που επεμβαίνω στον διάλογο αλλά Άρη διαφωνώ! Πιστεύω ότι φταίμε και εμείς για τα λάθη των πολιτικών.

Όχι άμεσα και με την έννοια γιατί πχ η Πυροσβεστική δεν είναι επανδρωμένη ή οργανωμένη ή που πάνε τα τρις... Υπάρχουν άμεσα υπεύθυνοι για αυτό που όμως ποτέ δεν λογοδοτούν.

Έμμεσα όμως φταίμε γιατί εφόσον εμείς ξαναψηφίζουμε τους ίδιους και τους ίδιους όχι μόνο ως κόμματα αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα (ειδικά τους υπερπροβλημένους!) που πολλαπλώς επανεκλέγονται (και θα επανεκλεγούν δυστυχώς!) παρά την προφανή αδυναμία και ανικανότητα τους... για να μην πω την διαφθορά τους.

Θέλετε ονόματα; Όχι μάλλον, τα ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα.

Για να μην πάω καν στα 'τζάκια', στους βουλευτές - ηθοποιούς / τραγουδιάρες / αθλητές, κλπ!

Όλοι αυτοί πως βρίσκονται εκεί που βρίσκονται διότι κάποιοι τους ψήφισαν όχι ελέω θεού.

Και για τον οικοδεσπότη:

Το κράτος μπορεί να μην υπάρχει ή να είναι διαλυμένο αλλά it takes two to tango! Όλοι λέμε "άχρηστοι", κλπ αλλά ταυτόχρονα και οι απλοί πολίτες είναι μέρος του προβλήματος. Όταν μας βολεύει επιδιώκουμε ή εκμεταλλεύομαστε την διαφθορά + την ανικανότητα για να μεγαλώσουμε το οικοπεδάκι μας, να νομιμοποιήσουμε το αυθαιρετάκι μας, κλπ, κλπ.

30/8/07 16:04  
Blogger schottkey said...

Αγαπητέ ‘φιλοξενούμενε’,
πρώτος απ’όλους αναγνώρισα πως κι εγώ έχω ευθύνη στην παρούσα κατάσταση. Οπότε ολίγον άκυρη η τοποθέτηση στο tango (το οποίο χορεύω άριστα όπως γνωρίζεις).

Μέρος του προβλήματος είμαστε όλοι. Μιας και το βάζεις πολιτικά και μόνο όμως, έχεις την εντύπωση πως οι υπόλοιποι που σκέφτεσαι να ψηφίσεις θα ήταν καλύτεροι στην αντιμετώπιση μιας κρίσης; Εκεί πιθανόν τα ελικόπτερα να μην σηκώνονταν καν..
Γνώμη μου είναι πως θα πρέπει η επόμενη αντίδραση/επανάσταση (πες το όπως θες) να ξεκινήσει εκτός παραδοσιακών πολιτικών μορφών- ακόμα κι από εδώ, στο νετ. Αλλά επαναλαμβάνω πως αυτό δεν θα έχει αντίκρισμα, αν το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου (κι όχι 1000 bloggers) δεν συνειδητοποιήσει πως έχουμε διαλύσει τη φύση, και πως κοιτώντας μόνο την πάρτη μας, όσα ζήσαμε είμαστε καταδικασμένοι στο μέλλον να τα ξαναζήσουμε.

31/8/07 11:48  
Blogger lkrory21 said...

Φυσικά και πιστοποιώ τις επιπέδου Νουρέγιεφ χορευτικές σου ικανότητες όχι μόνο στο tango αλλά και σε άλλα είδη! ;-)

31/8/07 15:39  
Blogger lkrory21 said...

Και μια υποσημείωση στην απάντηση της σφήνας:

Φυσικά και κανένα κόμμα και κανένας βουλευτής δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα αυτό είναι παραπάνω από σίγουρο. Μια όμως από όλες τις προσωπικές ή γενικές αντιδράσεις μας / επαναστάσεις μας είναι και η τιμώρία μέσω της ψήφου των πολιτικά υπάιτιων εδώ και πολλά χρόνια για την κατάσταση... και αυτό πάει πρώτα και κυρίως στα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία...

Ο στόχος και πάραλληλα το μέσο για να επιτευχθούν αυτές οι αντιδράσεις, κλπ είναι η συνειδητοποίηση όλων μας της διάλυσης και όχι το να κοιτάμε την πάρτη μας όπως ολόσωστα τονίσες πολλαπλώς και συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό!

31/8/07 15:52  

Post a Comment

<< Home
eXTReMe Tracker