Saturday, August 27, 2005

The year so far














Με την κινηματογραφική σεζόν να πνέει τα λοίσθια και ελάχιστα καλοκαιρινά φιλμ αξιόλογα (οι επανεκδόσεις δε μετράνε) , οι ταινίες που θα έχουν κάτι να μας θυμίζουν για την χρονιά που πέρασε, voila:


1. oldboy-Chan Wook Park
2. Million Dollar Baby-Clint Eastwood
3. Vibrator-Hirochi Ryuichi
4. Sideways-Alexander Payne
5. The Village-M.Night Shyamalan
6. Birth-Jonathan Glazer
7. Collateral-Michael Mann
8. Before Sunset-Richard Linklater
9. The House of the Flying Daggers-Zhang Yimou
10. Head On-Fatih Akin
11. Closer-Mike Nichols
12. Sin City-Robert Rodriguez/Frank Miller
13. Team America:World Police-Matt Stone/Trey Parker
14. Bad Guy-Kim Ki Duk
15. Tokyo Godfathers-Satoshi Kon


Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν έχω δει ορισμένες ταινίες που ίσως έβαζα στις 15 (The Incredibles-Brad Bird, A Very Long Engagement-Jean Pierre Jeunet, 5Χ2-Francois Ozon, Mala Educacion-Pedro Almodovar, The Woodsman-Nicole Cassell, Der Untergang/Η Πτώση-Oliver Hirschbiegel) τις οποίες πιθανότατα θα δω σύντομα εν όψει φθινοπώρου.

Απογοητεύσεις της χρονιάς:



Fahrenheit 9/11-Michael Moore(απλά προπαγάνδα)
Αληθινή Ζωή-Πάνος Κούτρας(σαν πλαστικό παιχνιδάκι)
2046-Wong Kar Wai(η φωτογραφία του Doyle κι η μουσική δεν αρκούν,περίμενα πολλά περισσότερα)
Ju On-Takashi Shimizu(αστείο,καθόλου τρομακτικό)
demonlover-Olivier Assayas(boring as hell)
Ma Mere/Η μητέρα μου-Christophe Onore(no comments).

Αναμονή τώρα για τις Νύχτες Πρεμιέρας του Σεπτεμβρίου, καθώς και για επερχόμενες επιθέσεις από την Ασία (Howl's Moving Castle του Χαγιάο Μιγιαζάκι, 3-Iron του Κιμ Κι Ντουκ, Izo του Τακάσι Μίικε).


Τέλος, 5 εξαιρετικά soundtrack:

1. Mysterious Skin-Harold Budd/Robin Guthrie
2. Birth-Alexandre Desplat
3. oldboy-Young-wook Cho
4. 2046-V/A-Shigeru Umebayashi
5. Ocean's Twelve-David Holmes

Wednesday, August 24, 2005

Summer Tape '05

















Astrud Gilberto-Brazilian Tapestry(mulher Rendeira)
Roisin Murphy-If We're In Love
Yann Tiersen & Liz Fraser-Kala
Pat Metheny-Sueno Con Mexico
Miles Davis-Nuit sur les Champs-Élysées
Common-Go
Superpitcher-Happiness
Aztec Mystic-Jaguar (Mad Mike Strings mix)
Hiroshi Watanabe-Point Of Life
Nova Nova-Tones
Cocteau Twins-Throughout the dark months of April and May
Erik Satie-Gymnopedie No.2

Lost you somewhere













Διαφορετικές όψεις..



Ξέρω, πολλοί μισούν το καλοκαίρι, όλα αυτά τα δεινά: η ζέστη, η ταλαιπωρία από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, η οικογένεια με το ταπεράκι στην παραλία, η πόλη βράζει, δεν μπορώ να μαυρίσω, το παιδάκι με το πλαστικό φτυαράκι μου θάβει τις πατούσες ενώ κοιμάμαι κτλ.


..του ίδιου νομίσματος


Συμπάσχω-αλλά ας μη γινόμαστε κακοί.Δεν πειράζει, ο χρόνος κυλά πιο αργά τώρα: ξυπνάς κι η κουρτίνα κινείται από ένα ελαφρύ αεράκι, η θέα της πόλης από ψηλά, The Tears (αφήνω στην άκρη ποιοι είναι και τι παίζουν-έχουν το ωραιότερο όνομα group ever), ξαναδιαβάζοντας Carson Mc Cullers, τρεις μικρές λευκοκόκκινες μέδουσες-το τρόπαιο αυτού του καλοκαιριού, ψίθυροι,όχι λόγια, τα φρούτα του καλοκαιριού-νωχελικά χυμώδη, αναζητώντας την τέλεια παραλία, το Mona Lisa Overdrive, η αρχιτεκτονική του κορμιού σε γη αλμυρή, η πρώτη εικόνα που αντικρίζεις ανεβαίνοντας τα σκαλιά υπόγειου σταθμού σε πόλη που δεν γνωρίζεις, το γαλαζοπράσινο νερό-"αναπόσπαστα εβυθίσθην μέσα του"..

Κι εγώ το μισώ το καλοκαίρι-όχι το ίδιο όμως. Τις αναμνήσεις του.

Wednesday, August 03, 2005

I can hear the heart beating as one











Καλό καλοκαίρι
(τα μηνύματα, κάτω από το χαλάκι)

Tuesday, August 02, 2005

Η περίπτωση Takashi Miike

Διαβάζοντας μια συνέντευξη του Ρούλη Αλαχούζου (ειδικός των οπτικών εφέ στην Ελλάδα, γνωστός από την συνεργασία του με τον Πάνο Κοκκινόπουλο-βλέπε Ανατομία ενός Εγκλήματος) στο Αθηνόραμα, ένιωσα ένα μίνι deja vu: Στην ερώτηση “ποια σκηνή που είδατε πρόσφατα σε φιλμ σας τρόμαξε πραγματικά;” έδωσε την απάντηση: "Η αρχική σκηνή του 'Μη Αναστρέψιμος', η σκηνή στο πεζοδρόμιο από το 'American History X' και το τέλος του 'Audition' ".

Είναι μερικές στιγμές που λες “αυτό θα μπορούσα να το είχα πει εγώ”-θα μπορούσα να είχα απαντήσει έτσι ακριβώς στη συγκεκριμένη ερώτηση.
Αφήνοντας στην άκρη το πως ένιωσα βλέποντας τη σκηνή με τον πυροσβεστήρα στο 'Μη Αναστρέψιμος' ή το πόσο αριστοτεχνικά ήταν γυρισμένη η σκηνή με τον Έντουαρντ Νόρτον και το θύμα του στο πεζοδρόμιο στα 'Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας' (υπονοεί πολλά-δείχνει ελάχιστα), ας μιλήσουμε για το 'Audition', του Takashi Miike.


Η ταινία στα ελληνικά τιτλοφορείται 'Αργός Θάνατος', και στο εξώφυλλο του dvd ανέφερε ότι το τέλος θύμιζε το σοκ της σκηνής του ντους από το 'Ψυχώ' του Hitchcock. Βασίζεται σε μια νουβέλα του Ryu Murakami, κι αφηγείται την ιστορία του Shigeharu Ayoama, που μετά τον θάνατο της γυναίκας του μέσω ενός φίλου του κινηματογραφικού παραγωγού διοργανώνει μια οντισιόν με σκοπό να βρει νέα σύζυγο.
Απ’ όλες τις υποψήφιες, καταλήγει στην Asami, μια φαινομενικά αθώα και ντροπαλή κοπέλα.
Η συνέχεια λαμβάνει χώρα σε μια ατμόσφαιρα ονείρου που αν και φαινομενικά δείχνει να προετοιμάζει τον θεατή για το τι θα επακολουθήσει, καταλήγει σε έναν εφιάλτη που μοιάζει πρωτόγνωρος.

Αν και δεν τρομάζω εύκολα πλέον, πρέπει να πω ότι μετά το τέλος της ταινίας ένιωσα μουδιασμένος, όχι τόσο από αυτό που είχα δει, όσο από την αίσθηση φρίκης που αναδύεται ανάγλυφα, και το σοκ του ρεαλιστικού του πράγματος (αυτό που συνέβη στον ήρωα θα μπορούσε να συμβεί-σχεδόν-στον καθένα). Θα μπορούσε κάποιος να δει σ’ αυτή την ταινία ένα θρίλερ της σειράς, ή άλλη μια ασιατική ταινία τρόμου τελευταίας σοδειάς-είναι της μόδας εξάλλου. Αντιθέτως, το Audition μοιάζει να παίζει σε άλλο επίπεδο, κυρίως λόγω του αλλόκοτου περιβάλλοντός της, θυμίζοντας έντονα Ντέιβιντ Λιντς και το απόκοσμο των ταινιών του Ντάριο Αρζέντο. Η φωτογραφία είναι εξαιρετική και το μοντάζ κάνει τη σεκάνς του ονείρου να μοιάζει κλιμακούμενος εφιάλτης.

Η εισβολή ταινιών από την Ασία που έχουν κατακλύσει τις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει θολώσει λίγο το τοπίο περί asian cinema: Πλήθος ταινιών κυκλοφορεί πλέον, και το κλισέ της “ασιατικής εισβολής” έχει ως αποτέλεσμα δημιουργοί όπως ο Τακάσι Μίικε να μην έχουν αναγνωριστεί στη χώρα μας.

Αν δεν κάνω λάθος στην Ελλάδα σε dvd κυκλοφορούν το Audition, το Gozu (το οποίο έκανα το σφάλμα να μη δω σε κάποιες προηγούμενες Νύχτες Πρεμιέρας), και το Ichi the killer.
Το τελευταίο μοιάζει να είναι η πιο γνωστή ταινία του Μίικε, αποκτώντας φανατικούς οπαδούς στο εξωτερικό, και έχοντας πλέον τη σφραγίδα cult δημιουργίας.

Η ταινία βασίζεται στο δημοφιλέστατο manga “Koroshiya 1” του Hideo Yamamoto και περιγράφει την ιστορία της εξαφάνισης-δολοφονίας του αρχηγού μιας οικογένειας της yakuza, και την προσπάθεια του πρωτοπαλίκαρου της συμμορίας του να βρει τον δολοφόνο(ο οποίος παραδόξως πρόκειται για έναν τρομερά συνεσταλμένο νεαρό, που ξεσπά την καταπίεση που νιώθει από το περιβάλλον του σε εκρήξεις απίστευτης βίας).

Το τι επακολουθεί είναι δύσκολο να περιγραφεί, μπορώ απλά να πω ότι σε λίγες ταινίες έχω δει τόσες σκηνές βίας και με τόσο σαδιστικό τρόπο γυρισμένες. Αρνούμαι να χαρακτηρίσω την ταινία “λουτρό αίματος” ή κάτι αντίστοιχο, γιατί ακόμα και σ’ αυτό τον ορυμαγδό βίας, το χιούμορ του Miike αμέσως μετά από κάθε βίαιη σκηνή σώζει την παρτίδα-και το ταλέντο του στη σκηνοθεσία (όπως στην αρχική σεκάνς και στην εντελώς αινιγματική σκηνή του τέλους). Εξάλλου θα πρέπει να πάω πολύ πίσω για να θυμηθώ από πότε έχω να δω πιο τρομακτικό χαρακτήρα από τον Kakihara του Tadanobu Asano. Η όψη του και μόνο σου προκαλεί ανατριχίλα, πόσω μάλλον τα βασανιστήρια που προκαλεί στα (μάλλον υποψιασμένα) θύματα του..

O Τακάσι Μίικε μοιάζει πολυάσχολος, έχει γυρίσει πλήθος ταινιών τα τελευταία χρόνια (άλλες γνωστές του ταινίες είναι το The Happiness of the Katakuris, το Dead Or Alive, το Visitor Q, καθώς και το Izo, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Τακέσι Κιτάνο κι απ' ότι γνωρίζω θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας αυτό το Σεπτέμβρη στην Αθήνα).







eXTReMe Tracker